„Christelijk zionisme belet vrede”
JERUZALEM - Vier Jeruzalemse kerkhoofden hebben onlangs een verklaring uitgegeven waarin zij christenzionisten ervan beschuldigen kolonisatie en apartheid te steunen. In een reactie roepen leiders van christelijke pro-Israëlorganisaties de kerken in de Israëlische hoofdstad op een gesprek met hen aan te gaan over het christenzionisme.
De kerkleiders uit Jeruzalem noemden het christenzionisme op 22 augustus „een moderne theologische en politieke beweging die de meest extreme van de ideologische posities van het zionisme omarmt en daarbij schade toebrengt aan een rechtvaardige vrede in Palestina en Israël.”De verklaring, die is ondertekend door de rooms-katholieke patriarch Michel Sabbah, de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Swerios Malki Mourad, de anglicaanse bisschop Riah Abu al-Assal en de lutherse bisschop Munib Younan, is fel van toon. Christenzionisten hebben zich in het verleden uitgesproken tegen de oprichting van de staat Palestina naast Israël.
In een deze week gepubliceerde verklaring stellen de kerkhoofden dat christenzionisten de nadruk leggen op apocalyptische gebeurtenissen die leiden naar het einde van de wereld, in plaats van op liefde en rechtvaardigheid. Ze roepen op „het smalle wereldbeeld van het christenzionisme en andere ideologieën die het ene volk boven het andere stellen” te verwerpen.
De kerkleiders zijn van mening dat Israël van de Palestijnse gebieden verarmde getto’s maakt, die worden omgeven door exclusief Israëlische nederzettingen. Ze roepen christenen wereldwijd op te bidden voor zowel het Palestijnse als het Israëlische volk, die beide slachtoffers zijn van bezetting en militarisme.
Ook stellen zij dat de Palestijnen één volk vormen, of ze nu moslim of christen zijn, en verwerpen zij alle pogingen om verdeeldheid tussen hen aan te brengen.
In een reactie verwerpen de evangelicale organisaties de aantijging dat het christenzionisme een bedreiging vormt. „De christenzionistische organisaties hebben voor miljoenen dollars hulp en zorg gegeven aan alle bevolkingsgroepen in het land, inclusief de Israëlische en Palestijnse Arabieren, druzen en anderen.”
De drie leiders, Rebecca Brimmer van Bridges for Peace, Ray Sanders van Christian Friends of Israel en Malcolm Hedding van de Internationale Christelijke Ambassade, ontkennen dat de steun voor Israël is gebaseerd op profetieën over de eindtijd. Christenzionisten zouden zich baseren op de verbondsbeloften die aan Abraham werden gegeven. Christenzionisten hebben geen „dorst naar Armageddon” en ze claimen evenmin te weten welke gebeurtenissen daarheen zullen leiden.
Verder bidden de leiders van de pro-Israëlorganisaties om vrede. Ze constateren „tot hun verdriet” dat de Palestijnse Hamasregering totaal toegewijd is aan het idee dat Israël moet worden vernietigd en dit in haar handvest ook verklaart. Ook zouden christenzionisten ten volle erkennen dat er Bijbelse geboden zijn met betrekking tot gerechtigheid en de behandeling van de vreemdeling, waaraan Israël zich dient te houden.
De organisaties betreuren het dat er geen ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen de Jeruzalemse kerkleiders en de christenzionistische leiders. „We nodigen uit tot zo’n dialoog en beschouwen die als een Bijbelse plicht.”
De leiders van de evangelicale organisaties vinden dat ze oneerlijk behandeld zijn. De kerkleiders stellen zichzelf voor als liefhebbers van gerechtigheid, genade, waarheid en vrede, schrijven zij in hun reactie. „Deze openbare aanval lijkt deze kenmerken te missen.”