Warme drankjes in koud Hoenderloo
APELDOORN - Hun ogen zullen vrijdagavond laat vast niet zo getwinkeld hebben toen hun schoolbus klem zat in de sneeuw. De verhalen van leerlingen van de Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn werden maandagmorgen in geuren en kleuren verteld. „Onze bus kon niet voor- of achteruit, het was berekoud, we hadden honger, maar het was oergezellig.”
Arie Kleijer (13) en Niels van de Pol (12) uit de bus Wekerom/Lunteren hebben het hoogste woord. „Onze bus zat vast bij Hoenderloo.” Volgens de jongens kwamen buurtbewoners koekjes en drinken brengen. „Later moesten we de bus uit, omdat het ding uit de sneeuw getrokken moest worden. Auto’s konden er niet langs en zaten ook vast. Om warm te blijven, zijn we met een paar jongens auto’s gaan duwen”, vertelt Arie.
Gelukkig voor de leerlingen regelde de brandweer opvang in de lokale kazerne. Een behulpzame man stelde zelfs zijn woning beschikbaar voor zo’n veertig scholieren. „Bij hem in huis was het erg gezellig”, weet Niels te vertellen. „We kregen lekker frikadellen en warme drankjes. Later moesten we naar het gemeentehuis om daar eventueel te overnachten, maar dat is gelukkig niet doorgegaan.”
Een tractor slaagde er intussen in de schoolbus los te trekken. Om halfeen ’s nachts waren de jongens thuis. Arie lag zaterdagmorgen tot halfelf op zijn bed. „Ik was heel moe, en moest eigenlijk werken.” Achter hem brult een scholier stoer dat hij ondanks alles om halfzeven al naast zijn bed stond om de koeien te melken.
In de personeelskamer van de Fruytierscholengemeenschap blikken de Connexxionchauffeurs terug onder het genot van een dampende mok koffie. Chauffeur Karin, die de bus van Arie en Niels vrijdag bestuurde, was het langst onderweg. „Het is me allemaal niet tegengevallen. De leerlingen gedroegen zich werkelijk voorbeeldig. Er was een enorme teamgeest.”
Karin besloot in de loop van vrijdagavond om de leerlingen toch maar naar huis te brengen en ze niet op het gemeentehuis te laten overnachten. „En dat lukte, zij het met grote vertraging. De leerlingen heb ik een voor een thuis afgezet. De laatste was om 00.45 uur de bus uit.”
De waardering voor de inspanningen van Karin en haar collega’s van Connexxion kwam maandagochtend al in de vorm van een kaartje en geld voor een bloemetje van een van de ouders. „Wij vinden het een hele prestatie om een bus vol pubers bijna twaalf uur lang in toom te houden. Dat verdient een bloemetje.”