Buitenland
Simon Wiesenthal in Israël begraven

HERZLIYA (AP) - Simon Wiesenthal, die dinsdag op 96-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wenen overleed, is vrijdag in Israël begraven. Honderden hoogwaardigheidsbekleders, overlevenden van de holocaust en bewonderaars van de nazi-jager woonden de teraardebestelling op de begraafplaats in Herzliya bij.

23 September 2005 22:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:59
HERZLYIA – Het lichaam van Simon Wiesenthal is vrijdag in Israël begraven. De 96 jarige nazi jager stierf dinsdagochtend in zijn woonplaats Wenen, Oostenrijk. De joodse overlevende van de holocaust, die meer dan 1100 oorlogsmisdadigers opspoorde, wilde
HERZLYIA – Het lichaam van Simon Wiesenthal is vrijdag in Israël begraven. De 96 jarige nazi jager stierf dinsdagochtend in zijn woonplaats Wenen, Oostenrijk. De joodse overlevende van de holocaust, die meer dan 1100 oorlogsmisdadigers opspoorde, wilde
„Vandaag begraven we het geweten van de holocaust”, zei rabbijn Marvin Hier, oprichter en hoofd van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles. „Niemand heeft meer gedaan om de herinnering aan de holocaust levend te houden dan Simon Wiesenthal.”

Rabbijn Michael Melchior, de Israëlische onderminister van Onderwijs, zei dat Wiesenthal een hele generatie over de holocaust heeft onderwezen. Hij raakte daarbij niet verbitterd, maar probeerde juist hoop en optimisme te putten uit zijn verleden, zei hij.

Opvallend genoeg was Melchior de hoogste vertegenwoordiger van de Israëlische regering op de begrafenis. Van het kabinet van premier Ariel Sharon was niemand aanwezig. „Er zijn heel wat mensen die hier hadden moeten zijn”, zei Shevach Weiss, holocaustoverlevende, voormalig parlementsvoorzitter en voorzitter van de raad van Yad Vashem, het holocaustmonument in Jeruzalem.

Na de begrafenisplechtigheid, waarbij een cantor het gebed voor de doden opzegde, legden hoogwaardigheidsbekleders uit Oostenrijk, Israël en de Verenigde Staten kransen op het graf en anderen stenen, volgens de joodse traditie.

Rabbijn Hier haalde in zijn toespraak persoonlijke herinneringen op aan Wiesenthal. Hij vertelde dat Wiesenthal had besloten zijn 90e verjaardag te vieren in Hotel Imperial in Wenen omdat dat Hitlers favoriete hotel was en hij wilde laten zien dat de joden Hitler hadden overleefd. Hij beschreef hoe Wiesenthal, die in de holocaust 89 familieleden verloor, achter de veewagen was aangerend die zijn moeder naar haar dood voerde. Zij heeft zijn wanhopige kreten, de kreten van een liefhebbende zoon, nooit gehoord, zei hij. De laatste keer dat hij Wiesenthal ontmoette, vertelde Hier, had hij tegen hem gezegd: „Door uw levenswerk heeft de hele wereld u gehoord.”

Onder de familieleden die Wiesenthals begrafenis bijwoonden, was zijn dochter Paulinka Kreisberg, die in Herzliya woont. Zij is het enige kind van Wiesenthal en diens vrouw Cyla, die in 2003 overleed. Simon en Cyla Wiesenthal trouwden in 1936 en overleefden beiden de holocaust. Hun huwelijksleven duurde 67 jaar.

Cyla Wiesenthal is in Oostenrijk begraven, maar zal binnenkort naar de begraafplaats in Herzliya worden overgebracht om naast haar man te worden begraven, zei Joeri Kreisberg, een van de drie kleinkinderen van het echtpaar.

Oostenrijk heeft woensdag al afscheid genomen van Wiesenthal. Op de centrale begraafplaats in de Oostenrijkse hoofdstad was een officiële ceremonie waarbij familieleden van de nazi-jager en tal van hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. Kanselier Wolfgang Schüssel zei dat Wiesenthal „de wereld eerlijker en rechtvaardiger heeft gemaakt.”

Wiesenthal, een overlevende van de Holocaust, slaagde er na de Tweede Wereldoorlog in meer dan 1100 nazi-oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer