Buitenland
Italië neemt nieuwe antiterreurmaatregelen

De Italiaanse regering heeft vrijdag naar aanleiding van de aanslagen in Londen nieuwe maatregelen genomen om toekomstige terreuraanvallen te voorkomen. Het kabinet heeft onder meer besloten om een speciale justitieafdeling, een zogenoemde ’super–aanklager’, op te richten die onderzoek naar terrorisme en de maffia gaat combineren.

ANP/RTR/AFP

Verder mogen verdachten langer preventief worden vastgehouden: 24 in plaats van twaalf uur. Justitie en politie krijgen makkelijker toegang tot internet– en telefoongegevens van verdachten en mogen hen zonder bijzijn van een advocaat verhoren. Immigranten die helpen bij onderzoek, kunnen rekenen op een verblijfsvergunning.

Het kabinet stemde volgens premier Silvio Berlusconi unaniem in met de maatregelen. De regeringsleider zei na de bloedige terreurdaden in Londen op 7 juli dat ook Italië in de „vuurlinie" van de terroristen was.

Berlusconi had graag gezien dat de maatregelen al eerder waren aangenomen, maar stuitte op verzet van coalitiepartij Lega Nord. Die vond ze niet ver genoeg gaan en wilde dat Italië de vrije doorgang van verkeer van en naar andere EU–landen zou staken. De partij ging uiteindelijk akkoord toen een ander initiatief, de super–aanklager, wel werd aangenomen.

Het parlement moet dit plan nog goedkeuren. De andere maatregelen treden onmiddellijk in werking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer