Binnenland
Punten cadeau bij vwo-examen

Goed nieuws voor de vwo’ers die vrijdag het maatschappijleerexamen maakten: alle leerlingen krijgen voor de laatste opgave alle punten cadeau.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft dat weten te bewerkstelligen nadat er een reeks klachten binnenkwam. De vraag, over de Europese integratie, viel buiten de examenstof.

Via telefoon en internet kunnen scholieren bij het LAKS hun op- en aanmerkingen kwijt. Aan de hand daarvan wordt de normering van de examens soms aangepast.

Vorig jaar ontving het LAKS een recordaantal van 42.000 klachten, ook doordat meer leerlingen gebruikmaakten van internet. Dit jaar waren er de tweede dag al 600 klachten binnengekomen. De telefoonlijnen kampten -traditiegetrouw, zegt het LAKS zelf- met technische problemen, maar die waren dinsdag opgelost.

Op een school in Vught weigerde een gymdocente die lesgaf naast de examenzaal haar muziek uit te zetten. Dat zorgde voor een reeks klachten. Het LAKS heeft de school erover opgebeld. Het zal niet meer gebeuren, belooft de schooldirectie.

Gisteren was er een klacht van een examenkandidaat die woordblind is. Deze leerlingen kunnen voor elk examen 30 minuten extra krijgen. Het is ook mogelijk teksten op een geluidsdrager aan te vragen. De cd’s voor het vak Nederlands bleken dinsdag echter niet allemaal te werken. Volgens de klager was er de eerste negen seconden alleen ruis te horen, waarna alle cd’s het voor gezien hielden. Alternatieven waren uiteraard niet aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Examens 2002

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer