Binnenland
PvdA’ers tevreden met SGP-burgemeesters

De kandidaatstelling van SGP-burgemeester J. van Belzen tot eerste burger van Barendrecht leidt tot nogal wat ophef in de gemeente. Ex-PvdA-wethouder D. Vermaat noemde de SGP een fundamentalistische partij. Een rondgang langs plaatsen met een SGP-burgemeester leert dat Vermaats partijgenoten zich niet kunnen vinden in zijn standpunt.

Herman Postema
27 April 2005 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Van Belzen kwam zes jaar geleden in Graafstroom terecht als burgemeester. P. Verschoor, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in deze plaats, heeft al die tijd „plezierig samengewerkt” met de eerste burger. „Ik heb hem leren kennen als integer en sociaal voelend.” Node ziet hij Van Belzen vertrekken naar Barendrecht.

Nederland telt momenteel zes SGP-burgemeesters. In Culemborg betreft het een waarnemer, F. C. Moree. Liesveld heeft nog slechts kort ervaring met K. G. J. Kats.

De SGP-burgemeesters liggen goed in de markt, zo blijkt. Ervaringsdeskundigen herkennen de kritiek van Barendrechts ex-wethouder niet. G. Robijn, fractievoorzitter van de PvdA in Dirksland, heeft een uitgesproken mening over ’zijn’ burgemeester. „Stoop is goed. Hij is niet partijdig en kan naast andere partijen staan.”

De algemene partijstandpunten van de SGP, die door opponenten vaak als mogelijke breekpunten worden aangevoerd, lost Stoop op zijn eigen manier op. Sinterklaas haalt hij persoonlijk binnen. „Vorig jaar heeft Stoop de dodenherdenking op zondag geleid”, zegt Robijn. Hij voegt eraan toe: „Als hij dat niet zou doen, wilde ik hem niet hebben.”

Robijn vindt de SGP „beslist geen fundamentalistische partij.” Wel zijn er standpunten waar hij zich aan ergert. „Ieder mens moet kunnen leven zoals hij zelf wil. Ik ben persoonlijk tegen openstelling van het zwembad op zondag. Maar in de gemeenteraad stem ik voor. Dat doet de SGP niet.”

Ook E. van Geest, fractievoorzitter van de D66/GroenLinks-combinatie in Putten, die nauw samenwerkt met de plaatselijke PvdA, herkent zich „beslist niet” in de boude bewering van Vermaat. „De SGP is ook met haar tijd meegegaan”, zegt ze.

Bij sociale en milieuvraagstukken is Van Geest „het meestal met de SGP eens. De verschilpunten betreffen altijd geloofszaken.” De fractievoorzitter „respecteert” de SGP, maar ziet graag wederzijds respect. Daar ontbreekt het volgens haar aan.

De democrate ziet burgemeester Van Putten uit Putten niet als het prototype van een SGP’er. „Misschien is het een vooroordeel van me, maar Van Putten is geen SGP’er. Hij staat boven de principes van zijn partij. Zo moet hij bijvoorbeeld vrouwen toelaten in de gemeenteraad. Onze burgemeester is nogal een levensgenieter.”

Ook Van Putten haalt sinterklaas persoonlijk binnen. De dodenherdenking is vorig jaar echter niet op zondag gevierd. „Die is een dag verzet. Daar heb ik geen enkel probleem mee”, zegt Van Geest.

De verhouding tussen de PvdA en de burgemeester van Hardinxveld-Giessendam, A. Noordergraaf, is eveneens goed. Raadslid J. Kuipers is het helemaal niet eens met het „extreme” standpunt van Barendrechter Vermaat.

Wel is hij enigszins beducht voor de SGP. „Als die partij de macht krijgt, mogen alleen de kerken op zondag nog open blijven. SGP’ers kunnen slecht luisteren naar anderen. Ze willen hun eigen zin doordrijven.”

Evenals Dirkslander Robijn botst Kuipers tegen bepaalde standpunten van de SGP. „Als bijvoorbeeld de sporthal op zondag open moet, stemt de SGP tegen.”

Veel last heeft Kuipers overigens niet van de burgemeester. „Als goede coalitie houden we hem in toom. De raad beslist.”

De verhoudingen in de gemeenteraad storen hem wel. „Op 8 maart, bij de gemeenteraadsverkiezingen, gaan we dat veranderen. Dan moet iedereen op de PvdA of het CDA stemmen en niet langer op de SGP, ChristenUnie of VVD, die nu het college vormen.”

Volgens Kuipers is er in Hardinxveld-Giessendam respect voor ieders mening. Dat is ook in Dirksland het geval. „Een burgemeester moet er voor alle gezindten zijn”, zegt Robijn.

Verschoor voegt daaraan toe: „Ik zou burgemeester Van Belzen onrecht aandoen als ik niet positief over hem zou praten. Laat Barendrecht zijn interne problemen zelf oplossen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer