Opinie
Voetbalgeweld

Het was zondag weer raak. Ajax-supporters vernielden twee treinen, waardoor het treinverkeer ernstig ontregeld werd. Schade: een miljoen. Anderen raakten bij het Rotterdamse stadion slaags met de tegenpartij, waarbij tal van gewonden vielen.

Geen wonder dat van alle kanten opgeroepen werd tot strengere maatregelen. Wat tot dusver bedacht en in praktijk gebracht is, heeft nog niet veel uitgehaald.

Minister Remkes toonde zich geschokt. Toch wil hij niet het initiatief nemen om bij risicowedstrijden supporters van de bezoekende club de toegang tot het stadion te weigeren.

Woordvoerders van zowel PvdA als CDA spraken zich daar wel voor uit. Een meerderheid van de bevolking staat wat dat betreft achter hen, zo bleek uit een opiniepeiling. Een op de drie mensen is al zo ver dat hij of zij het betaald voetbal helemaal wil afschaffen.

Dat zou inderdaad de beste oplossing zijn. Deze tak van sport roept zo veel agressie op dat hij uitgegroeid is tot een maatschappelijk probleem. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Een grote inzet van de politie is nodig om de botsende partijen uit elkaar te houden. De spreekkoren in stadions zijn beneden alle peil.

Voetbal wordt ervaren als een vorm van oorlog. Is het niet door de spelers, dan in ieder geval wel door een belangrijk deel van hun supporters. Deze wedstrijden halen kennelijk het slechtste in de mens naar boven. Mensen met wie anders misschien nog wel te leven is, raken buiten hun zinnen wanneer ze geconfronteerd worden met de aanhangers van een vijandelijke club.

Daarbij komt dat deze voetbalwedstrijden vanouds op zondag plaatsvinden. Ook dat is een reden om ze als een kwaad te betitelen. Weliswaar hebben steeds minder mensen in onze maatschappij nog enig besef van het bijzondere karakter van de zondag. Die dag is voor velen niet meer dan een onderdeel van het vrije weekend. Ook in kerkelijke kring staat de zondag onder druk. De Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken achtte het niet eens nodig om zich uit te spreken tegen een uitbreiding van het aantal koopzondagen. En in meer orthodoxe kring loopt het bezoek van de tweede kerkdienst duidelijk terug. De term verwereldlijking is hier zeker op z’n plaats.

Onze bezwaren tegen de zondagsontheiliging die het betaald voetbal met zich meebrengt, mogen we niet verzwijgen. De zondag is bij uitstek Gods dag, of men dat nu beseft of niet. Bij die bezwaren tegen de zondagsontheiliging voegen zich allerlei andere bezwaren die ook in bredere kring gedeeld worden.

Toch is voetbal nog altijd zo populair dat politici het voetbalgeweld niet echt durven aan te pakken. Onder de indruk van massale vechtpartijen en vernielingen roept men wel wat, maar tot effectieve maatregelen komt men niet. En ook de clubs zelf durven hun supporters (althans de groep die zich iedere keer weer schandelijk misdraagt) niet hard aan te pakken.

Dus zal het wel niet de laatste keer zijn geweest dat we met dergelijke drama’s geconfronteerd worden. Misschien dat men als er doden vallen (dat zou bij gevechten tussen voetbalsupporters niet voor het eerst zijn) harder gaat optreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer