Grote stakingsgolf die tot 200 doden leidde herdacht in Hengelo
„Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is iets waar we samen voor verantwoordelijk zijn.” Dat zei de Hengelose locoburgemeester Claudio Bruggink dinsdag bij de herdenking van de stakingsgolf in april en mei 1943. Dat protest tegen de Duitse bezetter, waaraan honderdduizenden Nederlanders meededen, begon in de Overijsselse plaats.
Volgens Bruggink vraagt een democratische, vrije samenleving om een betrokken houding. „Wat dat betreft zijn de April-Meistakingen voor mij een inspirerende daad van solidariteit, moed en oog hebben voor de ander. De helden van 1943 zijn in een tijd van onvrijheid gaan staan voor hun medemens.”
In Hengelo begonnen op 29 april 1943 de stakingen bij de machinefabriek van Stork, waarna ze zich uitbreidden over heel Nederland. Om de stakingen te stoppen, executeerden de Duitsers bijna tweehonderd mensen zonder enige vorm van proces. Een oproep aan honderdduizenden militairen van het voormalige Nederlandse leger om zich te melden om te werken in Duitsland was de directe aanleiding om het werk neer te leggen.
Tijdens de herdenking, die om 14.00 uur begon, werden onder meer kransen gelegd bij een monument voor de April-Meistakingen op het Industrieplein. Ook was er livemuziek, droegen leerlingen gedichten voor en werden namen voorgelezen van de Overijsselse slachtoffers van de staking.