Oudere die kleiner wil wonen maakt vaak weinig kans
Het klinkt heel eenvoudig. Als 55-plussers naar een kleinere woning verhuizen, helpt dat om de krapte op de huizenmarkt terug te dringen. Dat zal dus wel massaal gebeuren. Nou, nee.

De doorstroming op de woningmarkt stagneert en dat ligt niet aan de senioren, blijkt uit onderzoek. Adviesbureau De Hypotheker vroeg eind vorig jaar aan honderden 55-plussers met een koopwoning naar hun woonwensen. Bijna de helft gaf aan dat ze binnen twee jaar zouden willen verhuizen. Velen uit die groep noemden als reden dat ze nu te groot wonen, omdat hun kinderen het huis uit zijn. Anderen willen graag een woning die beter geschikt is voor de oude dag.
Werkelijkheid
Dat soort huizen wordt echter nauwelijks gebouwd, blijkt uit meerdere publicaties van het vakblad Cobouw. Plannen zijn er genoeg. De overheid wil dat er voor 2030 in totaal 290.000 seniorenwoningen bij komen. De werkelijkheid steekt daar echter schril bij af. In heel 2024 realiseerden bouwbedrijven er nog geen 4000, terwijl dat er 36.000 hadden moeten zijn.

Bijna driekwart van de 55-plussers die kleiner willen gaan wonen, denkt dan ook dat hun dat voorlopig niet gaat lukken. En dat heeft gevolgen. Een deel van hen besluit om het huidige, grote huis te verbouwen om het geschikter te maken voor de oude dag. Zo blijven ze veel meer vierkante meters woonoppervlak gebruiken dan ze willen.
Schaarste
De 55-plussers zijn met velen en hun aantal groeit elk jaar. Inmiddels vormt de groep al bijna de helft van alle huishoudens. De schaarste op de Nederlandse woningmarkt wordt dan ook voor een flink deel verklaard door de gebrekkige doorstroming.