Buitenland

Beoogde Oekraïne-macht klein en luchtmachtgedreven, ziet expert

De troepenmacht die in Oekraïne een staakt-het-vuren zou moeten bewaken is volgens de eerste uitgelekte plannen „wel heel klein” en leunt erg zwaar op bescherming vanuit de lucht, constateert Oekraïne-kenner Bob Deen. Het is volgens hem maar de vraag of dat toereikend zal zijn. Dat staat of valt met de precieze opdracht en speelruimte en met de houding van vijand Rusland en beschermheer de Verenigde Staten, zei Deen donderdag tegen het ANP.

ANP
20 February 2025 14:34Gewijzigd op 20 February 2025 16:16

Onder aanvoering van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werken bondgenoten van Oekraïne aan een internationale troepenmacht. Die zou niet meer dan 30.000 man gaan tellen, kregen Britse media te horen. De troepen zouden niet aan een bestandslijn tussen de Russische bezettingstroepen en het Oekraïense leger worden gelegerd, maar dieper in het land bij belangrijke steden en andere strategische plaatsen. Een grote rol zou zijn weggelegd voor hulp vanuit de lucht.

Dan moet wel duidelijk zijn wat bijvoorbeeld de F-35’s die landen als Nederland misschien zouden kunnen leveren, mogen doen, waarschuwt Deen. „Wat doe je als Russische luchtverdediging je onder schot neemt? Of een Russisch toestel vanuit hun luchtruim dreigt aan te vallen? Of een Russische colonne op weg lijkt naar de frontlijn? Val je die dan aan?”

Wil zo’n militaire missie kans van slagen hebben, dan is het cruciaal dat Rusland die accepteert en de VS die zo nodig te hulp schiet, onderstreept de onderzoeker van kennisinstituut Clingendael. Vallen gevechtsvliegtuigen van de missie op hun bases in buurlanden als NAVO-lidstaat Roemenië onder de beschermingsgarantie van de VS en de andere NAVO-bondgenoten? Die duidelijkheid is er nog lang niet - de onderhandelingen zijn nog niet eens echt begonnen.

Maar de Amerikanen maken haast en Nederland zal zijn opties tegen het licht houden, denkt Deen. Nederland zou bijvoorbeeld grondtroepen kunnen sturen, eenheden met het Patriot-luchtverdedigingswapen of F-35’s. Met in ieder geval die eerste twee zegt de PVV, de grootste regeringspartij, niet in te stemmen.

Nederland zal mogelijk troepen moeten terughalen van andere buitenlandse missies, oppert de Clingendael-onderzoeker. Maar de verdediging van de NAVO-landen mag ook niet onder de Oekraïne-opdracht lijden. Onduidelijk is zelfs nog of de troepenmacht alleen Oekraïne moet geruststellen of Rusland ervan moet weerhouden weer toe te slaan. Dat bepaalt bijvoorbeeld hoeveel tanden je de troepen geeft en waar je ze legert.

Het VK en Frankrijk willen de plannen begin volgende week met de VS bespreken. Maar er is volgens Deen nog wel wat tijd. Hij ziet het nog niet snel tot een bestand komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer