BAM-topman verwacht dit jaar geen impact van stikstofuitspraak
Topman Ruud Joosten van bouwconcern BAM verwacht dat de recente stikstofuitspraak van de Raad van State op korte termijn geen invloed heeft op de resultaten van de bouwer. Joosten maakt zich wel zorgen over de ontwikkelingen en hoopt dat de politiek ingrijpt zodat Nederland niet op slot gaat, zei hij bij een persconferentie over de jaarresultaten.
De hoogste bestuursrechter heeft eind vorig jaar een uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor onder meer de woningbouw, omdat het moeilijker wordt om binnen nieuwbouwprojecten met beschikbare stikstofruimte te schuiven. De Raad van State oordeelde dat dit niet zomaar mag zonder een vergunning aan te vragen.
„Het zou heel zuur zijn als Nederland op slot gaat. Niet alleen voor ons, maar ook voor andere industrieën. Voor de bouwsector zou dat kunnen betekenen dat er minder huizen gebouwd worden, bijvoorbeeld. Ik denk dat dat maatschappelijk een groot issue is”, aldus Joosten.
Ondanks dat BAM dit jaar zelf geen gevolgen verwacht van de uitspraak, maakt het bedrijf zich wel zorgen. „Ik ga ervan uit en ik hoop dat de top van de politiek op korte termijn met openingen komt om Nederland niet in het slot te laten gaan.”
Op de langere termijn gaat de grootste bouwer van Nederland mogelijk andere keuzes maken als de stikstofproblemen aanhouden. „Er zijn opties om ons werk te verschuiven naar opdrachten en segmenten waar dat dan minder speelt”, aldus Joosten. Een van de mogelijkheden voor BAM zou zijn om meer binnenstedelijk te bouwen, of meer in te zetten op het renoveren van gebouwen.
Maar Joosten denkt niet dat het zover hoeft te komen. „Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat de Nederlandse overheid met verstandige maatregelen komt”, zegt hij. Hij wil niet ingaan op de vraag welke maatregelen dat volgens hem zouden moeten zijn. „Dat zijn politieke keuzes die gedaan moeten worden.”
De topman waarschuwt nog wel voor de mogelijke gevolgen in projecten die belangrijk zijn voor de energietransitie. „Het zou toch jammer zijn als je bijvoorbeeld niet een windpark op zee kunt laten functioneren, omdat je een landstation niet bouwt vanwege stikstof. Daarmee beperk of vertraag je de energietransitie van Nederland. Ik denk dat dat een verkeerde beslissing zou zijn.”