Winkeldief ontloopt steeds vaker boete
Het lijkt zo mooi. Als een winkelier een dief betrapt, is dat voor hem of haar een duur grapje. Standaard bedraagt de boete 181 euro. Maar in de praktijk ontspringt de dader vaak de dans, omdat het geld niet kan worden geïnd.
Ondernemers mogen de boetes zelf incasseren door middel van incasso’s. Maar dat proces loopt steeds moeizamer. Winkeliers hebben er namelijk persoonsgegevens voor nodig, die moeten worden verstrekt door de politie. Die doet dat echter steeds minder.
Dat liet de Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA) dinsdag weten. De SODA is opgericht door de voormalige politiemedewerker Arie Jan van Os, die in het verleden zag dat criminelen vaak ongestraft bleven en dat benadeelden, zoals winkels, met de schade achterbleven. Nu gaan er volgens de organisatie opnieuw dingen fout.
Compensatie
De boete die ondernemers aan betrapte winkeldieven mogen opleggen, bedraagt 181 euro. Daarnaast, en dat is veel minder bekend, mogen de winkeliers de kosten die ze rond een geval van diefstal hebben gemaakt, doorberekenen aan de veroorzaker. Informatie daarover is te vinden op de site van de SODA.
Veel winkelbedrijven, vooral de grotere, hebben het incasseren van de boetes uitbesteed aan andere organisaties. Die kunnen de benodigde naam en adresgegevens van verdachten opvragen bij de politie. Tegen een vergoeding regelen deze tussenpersonen vervolgens de incasso.
Volgens SODA is de stroom politiegegevens sinds februari vorig jaar echter fors afgenomen. Inmiddels levert de politie het merendeel van de benodigde informatie niet meer aan. Veel winkeldieven krijgen dus wel te horen dat ze een boete moeten betalen, maar die wordt vervolgens nooit bij hen geïnd.
Miljoenen euro’s
Landelijk vinden er jaarlijks volgens de politie tussen de 40.000 en 50.000 winkeldiefstallen plaats, dus het aantal plegers dat niet wordt bestraft ligt hoog. Precieze cijfers zijn er niet, maar het staat vast dat de schade voor ondernemers zeker enkele miljoenen euro’s bedraagt.
„Behalve financiële schade zijn er nog andere gevolgen”, stelt de huidige directeur van Soda, Niels van Os. „Daardoor daalt de aangiftebereidheid en het vertrouwen in de overheid.” Volgens Van Os blijkt dat winkeldieven die een boete moeten betalen, minder snel opnieuw in de fout gaan.
Privacywetgeving
De politie erkent dat er tegenwoordig minder gegevens worden aangeleverd. Dat komt vooral omdat het proces een stuk arbeidsintensiever is geworden. Eerder werden de gegevens geautomatiseerd doorgegeven, maar dat ging niet foutloos. Daarnaast vereist de privacywetgeving in sommige gevallen een handmatige controle van de informatie. Dat kost volgens de politie veel extra tijd, die er lang niet altijd is.