Binnenland

Rechter buigt zich over Gelderse ‘milieuramp in slow motion’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechter gevraagd om een einde te maken aan „een milieuramp in slow motion” op een voormalige stortplaats in de Gelderse plaats Eerbeek. Daar sijpelt al sinds 2019 verontreinigd water de bodem in, veroorzaakt door 230.000 ton staalslakken die over papierafval zijn gelegd. De economische raadkamer van de rechtbank in Zwolle doet op 13 februari uitspraak.

ANP
17 January 2025 13:02Gewijzigd op 17 January 2025 14:14

Enkele tientallen inwoners van Eerbeek (gemeente Brummen) waren naar de hoofdstad van Overijssel gekomen om de behandeling van de zaak bij te wonen. Enkelen van hen hadden drie jaar geleden al aangifte gedaan, omdat hun gezondheid en het milieu in gevaar zouden zijn door de ‘lekkende’ afvalbult vlak bij het dorp.

Het OM besloot eind vorig jaar, na lang onderzoek, om de zaak voor te leggen aan de rechter. Justitie wil dat het bedrijf Stort Doonweg stopt met het verontreinigen van de bodem. „In 2019 is in Eerbeek een milieuramp in slow motion begonnen die tot op de dag van vandaag duurt”, aldus de officier van justitie.

De stortplaats, waar voornamelijk papierpulp ligt, is bedekt met 220 tot 230 miljoen kilo staalslakken, een restproduct van de staalproductie. Bovenop die uitgestrekte bult liggen duizenden zonnepanelen. Het was de bedoeling dat de staalslakken binnen enkele jaren zouden samenklonteren tot een ondoordringbare korst. Dat is echter niet gelukt.

Regenwater sijpelt door de staalslakken heen, waardoor het grondwater vervuild raakt met onder meer metalen. Het bedrijf heeft al jaren plannen om de bult af te dichten met een laag grond, maar dat gaat het OM niet snel genoeg. De situatie met de lekkende staalslakken moet volgens justitie op korte termijn stoppen.

Dat kan volgens de advocaten van de stortplaats echter niet van de ene op de andere dag. Eind vorig jaar diende het bedrijf bij de provincie Gelderland een plan in om de afvalberg versneld af te dichten. Om dat te mogen doen, zijn echter heel wat vergunningen nodig. „Het enige wat de stort nu kan doen om tegemoet te komen aan wat het OM eist, is een regendansje doen in de hoop dat het voorlopig droog blijft. Maar dat zal wel niet effectief zijn”, aldus een advocaat. Hij zei ook dat de stoffen in het afvalwater lang niet zo schadelijk zijn als het OM beweert. „Het is een volstrekt ongefundeerde bewering dat de gezondheid in gevaar is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer