OpinieCommentaar

Israël kan maar beter naar Trump luisteren

Terwijl Joden in de Verenigde Staten liever een Democraat als president hadden, was de populariteit van de Republikein Donald Trump in Israël zelf veel hoger. Nu er een deal is over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, wordt er juist in de Joodse staat echter wat meer getwijfeld aan de motieven van Trump.

Hoofdredactie
17 January 2025 12:57
Palestijnen in de Gazastrook gingen de straat op nadat bekend werd dat er een staakt-het-vuren op komst is. beeld EPA
Palestijnen in de Gazastrook gingen de straat op nadat bekend werd dat er een staakt-het-vuren op komst is. beeld EPA

Trump was in aanloop naar zijn inauguratie op maandag 20 januari heel duidelijk. Als er voor die datum geen deal gesloten zou zijn tussen Israël en Hamas over de vrijlating van de Joodse gijzelaars, zou dat grote consequenties hebben voor Hamas. Dat dreigement lijkt zijn werk te hebben gedaan. De teams van Biden en Trump werkten nauw samen aan de deal die nu gesloten is en Trump verdient daarvoor lof. Als het goed is, komen zondag de eerste gijzelaars vrij.

De vertrekkende president van de VS, Joe Biden, heeft maanden gewerkt aan een deal. Maar steeds liepen de onderhandelingen vast. Volgens officiële berichten omdat Hamas iedere keer weer nieuwe eisen stelde. Maar inmiddels wordt door bronnen dicht bij de onderhandelingen ook toegegeven dat juist Israël soms nieuwe eisen stelde, waardoor de deal niet gesloten kon worden.

Dat laatste verwijt de Israëlische oppositie de regering van premier Netanyahu al veel langer. Zij stellen dat de Israëlische premier liever de strijd doorzette omdat enkele ultrarechtse ministers in zijn regering willen dat er pas een deal komt als Hamas volledig is verslagen. Nu die politici openlijk dreigen de regering van Netanyahu te verlaten als de deal die op tafel ligt getekend wordt, blijkt dat er toch een kern van waarheid in die beschuldiging zit.

Aankomend president van de VS verdient lof voor bijdrage aan sluiten deal

Inmiddels dringt in Israël ook het besef door dat president Biden misschien nog wel meer het Israëlische belang op het oog had dan Donald Trump. De dreigementen die de laatste liet horen richting Hamas waren indirect wellicht nog wel meer gericht tegen de Israëlische regering dan tegen Hamas. Waarom zou Netanyahu anders nu pas akkoord gaan met een deal die maanden geleden in ongeveer dezelfde vorm ook al op tafel lag? Het antwoord is simpel: Trump accepteert geen getalm en tegenspraak meer van Jeruzalem.

Trump is er niet op uit om de regering van Netanyahu in het zadel te houden. Hij wil rust in het Midden-Oosten én een overeenkomst tussen Saudi-Arabië, Israël en de VS. Maar zo’n overeenkomst, die ook Israël graag wil, eist wel een hoge prijs van Jeruzalem. Alleen als er zicht komt op een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk, zal Saudi-Arabië namelijk willen tekenen. Om verdere isolatie in de wereld te voorkomen, zou Israël er goed aan doen op dit punt te luisteren naar Trump.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer