Georgië kiest nieuwe president; voorganger weigert te vertrekken
Het Georgische kiescollege heeft zaterdag ex-profvoetballer Micheil Kavelasjvili aangewezen als de nieuwe president van het land. De huidige president Salome Zoerabisjvili weigert echter terug te treden.
De 53-jarige Kavelasjvili staat tegenwoordig vooral bekend als een politicus die zeer kritisch is op de invloed van het Westen op Georgië. Hij zit sinds 2016 in het parlement en heeft een nationalistisch en rechtsradicaal profiel opgebouwd. Hij heeft onder meer de westerse opvatting over het beschermen van lhbti-rechten „een daad tegen de menselijkheid” genoemd. Hij wordt door de pro-Europese demonstranten, die al weken de straat opgaan tegen verkiezingsfraude, afgeschilderd als een pro-Russische stroman van de regering.
Kavelasjvili was de enige kandidaat en was naar voren geschoven door regeringspartij Georgische Droom (GD). Hij moet eind deze maand de opvolger worden van Salome Zoerabisjvili, maar het is de vraag hoe die machtswisseling zal verlopen. Zoerabisjvili gaf van tevoren aan dat ze de uitslag van de stemming in het kiescollege niet zou accepteren en dus voorlopig gewoon aan wil blijven als president.
Volgens de pro-Europese Zoerabisjvili heeft de regering gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. Daarom erkent ze ook de legitimiteit van het kiescollege dat zaterdag stemde voor een nieuwe president niet. Dat bestaat uit parlementariërs en lokale volksvertegenwoordigers en wordt gedomineerd door GD.
Zoerabisjvili werd zelf in 2018 nog gekozen door het volk, maar door een grondwetswijziging ligt de keuze voor een president nu bij het kiescollege. Zoerabisjvili had toen ook nog de steun van GD, maar in de jaren daarna hebben ze flink afstand van elkaar genomen. De president beschuldigt de regeringspartij ervan bewust de relatie met de Europese Unie en het Westen te verslechteren en toenadering te zoeken tot Rusland.
Dat zeggen ook de duizenden demonstranten die al ruim twee weken elke week de straat op gaan. Zij eisen nieuwe parlementsverkiezingen, en ook dat Georgië vasthoudt aan een pro-Europese koers. De premier maakte na de verkiezingen bekend de toetredingsgesprekken met de EU voorlopig stop te zetten. De laatste twee weken liep het bijna elke avond uit op confrontaties tussen de politie en de betogers. Volgens de oppositie grijpt de politie hardhandig in bij vreedzame protesten, de autoriteiten beweren juist dat de demonstranten geweld gebruiken.
De Georgische inlichtingendiensten brachten vorige week naar buiten dat er mogelijk een plan bestaat om de regering omver te werpen. Volgens de veiligheidsdienst, die gelieerd is aan de huidige pro-Russische regering, zouden buitenlandse geheime diensten achter de coördinatie van de staatsgreep zitten.