Meevaller van 3,2 miljard euro voor de staat
Onder de streep houdt de overheid dit jaar 3,2 miljard euro meer over dan eerder gedacht. Verschillende ministeries krijgen het geld niet uitgegeven.
Dat staat in de Najaarsnota die minister Heinen (Financiën) vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd heeft. Daarin informeert hij de Kamer over de laatste wijzigingen in de begroting van 2024.
Het kabinet heeft besloten om 750 miljoen euro aan steun voor Oekraïne door te schuiven naar volgend jaar. Het bleek niet mogelijk om het geld dit jaar uit te geven, vanwege de krappe defensiemarkt. Door het budget volgend jaar alsnog te besteden, voorkomt het kabinet dat de miljoenen de schatkist invloeien.
Uit de Najaarsnota blijkt dat verschillende ministeries het geld op hun begroting niet uitgegeven krijgen. Het gaat in totaal om ruim 2 miljard euro. De ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken (EZ) houden beide circa 0,5 miljard euro over.
Ook doen zich enkele meevallers voor. Nederland draagt dit jaar 676 miljoen euro minder af aan de Europese Unie dan eerder begroot. Ook vallen de asieluitgaven 319 miljoen euro lager uit. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat de begroting onder de streep 3,2 miljard euro positiever uitpakt dan op Prinsjesdag gedacht.
Uitzonderlijk
De laatste jaren is het bedrag dat ministeries niet uitgegeven krijgen opgelopen tot een uitzonderlijk hoog niveau. Vorig jaar ging het om 13 miljard euro. „Dit is een teken dat de uitvoeringskracht van de overheid aan zijn grenzen zit”, schreef minister Heinen daarover in de Miljoenennota.
Van de 13 miljard euro vloeide 7,2 miljard terug de schatkist in. Veel politici ergeren zich daaraan. Als eerder duidelijk was dat het geld niet kon worden uitgegeven, zouden ze het liever aan andere doelen besteed hebben.
In tegenstelling tot voorgaande jaren zou het dit jaar zo kunnen zijn dat het bedrag dat ministeries niet uitgegeven krijgen, lager ligt dan waar minister Heinen van uitgaat. Als dat zo is, loopt het begrotingstekort op.
Gelet op de uitzonderlijk hoge bedragen in voorgaande jaren is dit voorjaar besloten om er in de begroting van uit te gaan dat ministeries dit jaar 8,5 miljard euro niet uitgegeven krijgen. Uit de Najaarsnota blijkt dat de teller op dit moment op ruim 3 miljard euro staat. Dat betekent dat de minister veronderstelt dat er nog eens 5 miljard euro in de begroting staat die niet kan worden uitgegeven.
Of dat zo is, zal komend voorjaar blijken als het jaarverslag wordt opgemaakt. Vooralsnog raamt het ministerie van Financiën het begrotingstekort op min 1,5 procent.