Kamer voelt nog weinig voor aangekondigde privatisering Volksbank
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voelt nog heel weinig voor de privatisering van de Volksbank waar het kabinet op afkoerst. Veel partijen zijn geschrokken van de kostenbesparingen die de bank onlangs aankondigde in de aanloop naar een verkoop of beursgang. Die gaat gepaard met sluiting van kantoren en het verlies van honderden banen.
„Wat blijft er dan over”, vroeg CDA-Kamerlid Inge van Dijk tijdens een Kamerdebat over staatsdeelnemingen. Waar de meeste banken de afgelopen jaren fors sneden in hun dienstverlening, breidde de Volksbank die juist uit. En menig ondernemer die ’nee’ te horen kreeg bij andere banken, kon hier nog wel terecht voor financiering, aldus Van Dijk. Zij vreest dat het toch al weinig diverse bankenlandschap nog meer een „eenheidsworst” wordt.
NSC’er Agnes Joseph wees op het „grote publieke belang” van het behoud van kantoren waar mensen fysiek terechtkunnen voor bankzaken. Dat raakt aan de leefbaarheid en bestaanszekerheid in veel regio’s, zei zij. NSC wil dat serieus wordt gekeken naar behoud van de Volksbank als publieke of coöperatieve bank, eventueel met gemeenten en provincies als leden of aandeelhouders.
Minister Eelco Heinen (Financiën) kondigde vorige maand aan dat hij aanstuurt op een verkoop of beursgang van de Volksbank. Het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank kwam in 2013 in staatshanden door de nationalisatie van SNS Reaal. De overheid zag zich destijds genoodzaakt in te grijpen bij het noodlijdende bank- en verzekeringsconcern.
Partijen als GroenLinks-PvdA, SP en PVV spraken zich al eerder uit tegen privatisering van de Volksbank. Naast NSC en CDA sloot ook de ChristenUnie zich daarbij aan. BBB heeft eveneens grote twijfels. In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn geen afspraken gemaakt over de toekomst van de Volksbank. Daarmee is het een vrije kwestie voor de coalitiepartijen.