Notre-Dame van LEGO betekent priegelen voor gevorderden
Kerken zijn niet zo vaak te vinden bij LEGO. Via LEGO Ideas ontwerpen fans zelf weleens een kerk. Vanwege de iconische uitstraling bracht LEGO eerder dit jaar de Notre-Dame van Parijs uit, in de categorie Architecture. Een set die bij veel liefhebbers bovenaan het verlanglijstje zal staan.
Als redelijk ervaren legobouwer heb ik wel vaker een set in handen gehad. Maar dit is er een van formaat. Een stevige doos van ongeveer 4 kilo. 18+ prijkt er op de voorkant. In totaal 4383 stukjes. Die onderdeeltjes blijken te zijn verpakt in 34 genummerde papieren zakjes. Wie door een bouwbeschrijving heen gaat en een voor een de zakjes opent, moet relatief eenvoudig de kerk kunnen bouwen. Te makkelijk naar mijn mening. Dus besluit ik alle zakjes tegelijk te openen en alles op een hoop te gooien. In de papieren zakjes zitten bij elkaar nog eens 27 plastic zakjes voor de allerkleinste onderdelen. Die besluit ik niet los tussen de blokjes te gooien. Anders zou het neerkomen op een moderne vorm van zelfkastijding. Want ook op de huidige manier heb ik heel wat uren werk.
De kerk is vrij compact. De duizenden stukjes moeten een bouwwerk gaan vormen van 41 centimeter lang, 22 centimeter breed en 33 centimeter hoog. Priegelen voor gevorderden dus. Van diverse blokjes zitten er tientallen tot wel meer dan honderd in de doos.
Na enige tijd kom ik bij een afbeelding waarvoor ik twee blokjes moet pakken. Allebei niet meer dan enkele millimeters groot. Minutenlang graai ik tussen de steentjes. Zonder resultaat. Dan maar even achter in het boekje kijken hoeveel exemplaren er van deze blokjes zijn. Beide komen slechts één keer voor. Ze lijken ook veel op stukjes waar er heel veel van zijn. Na zo’n vijf minuten is het bingo. Ik ben weer een voorbeeldje verder.
Bij andere bladzijden moeten er eerst tientallen blokjes worden verzameld om te beginnen met bouwen. Ruim twintig keer twee dezelfde blokjes op elkaar zetten, veertien keer een onderdeel met vijf of zes blokjes in elkaar prutsen. En dan tot de ontdekking komen dat er in de hele set twee blokjes lijken te ontbreken. Eén voor het dak en één voor een van de galmgaten in een toren. Frustrerend. Dan maar de bewuste plekken wat camoufleren en weer verder bouwen. Aan het einde blijven er enkele blokjes over. Twee ervan lijken op de ontbrekende blokjes. Ik neem alle bijna 400 afbeeldingen weer door. Het blijkt dat ik op twee plekken een licht afwijkende kleur heb gebruikt. Om de fouten te herstellen, moet ik een goed deel van het bouwwerk afbreken. Daar begin ik maar niet aan.
De set komt behoorlijk gedetailleerd over. Ook de binnenkant is zorgvuldig opgebouwd. De makers hadden echter geen ruimte voor onder andere banken, kroonluchters en het orgel. Wel is de geruite tegelvloer aangebracht, evenals de talrijke zuilen in de kerk. Aan de buitenkant zijn onder andere de torens en pinakels te zien. Ook zijn er blokjes die de waterspuwers moeten voorstellen. De beelden die op de spits staan, zijn eveneens nagemaakt. Het zijn enkele minuscule legopoppetjes. De kerk is overigens niet precies op schaal nagemaakt.
De gids is meer dan zomaar een beschrijving van de bouwvolgorde. Er staan ook foto’s van de Notre-Dame in en Engelstalige beschrijvingen van de historie van de kerk. Met een adviesprijs van 229,99 euro is het bepaald geen goedkope set. Maar dat zal veel fans er niet van weerhouden om hem te kopen.