De Woonbond is uit het overleg over de huurverhoging voor bewoners van sociale huurwoningen gestapt. Volgens de belangenorganisatie voor huurders blijft het kabinet namelijk koersen op een torenhoge huurstijging. Dat is voor de bond onacceptabel.
Dit jaar gingen de huren in de sociale sector al 5,6 procent omhoog, wat neerkwam op de sterkste huurstijging in meer dan dertig jaar. Volgend jaar dreigt een nog stevigere verhoging, van ruim 6 procent. De Woonbond spreekt van een „drama” en was vanaf de zomer maandenlang bezig met gesprekken om dat te voorkomen.
Maar volgens de huurdersorganisatie wil woonminister Mona Keijzer in de onderhandelingen niet weten van een lagere verhoging dan 4,5 procent. Dat noemt de organisatie nog steeds een torenhoge huurverhoging. De achterban van de Woonbond heeft bij de laatste ledenvergaderingen aangegeven niet akkoord te gaan als de huren bij de volgende huurstijging meer omhooggaan dan de inflatie.
„Ze kunnen het niet betalen omdat de boodschappen en het dagelijks leven simpelweg te duur zijn geworden. Bovendien geniet lang niet iedereen van de gestegen cao-lonen. Een huurverhoging boven de inflatie betekent een groei van de groep mensen die onder de armoedegrens leeft”, geeft de Woonbond aan, die de Tweede Kamer oproept om in te grijpen.
Woningcorporaties betreuren het stilvallen van de gesprekken, waarbij werd ingezet op zowel betaalbare huren als het mogelijk maken van investeringen om de nieuwbouw van woningen aan te jagen. Dat laatste is hard nodig door het grote tekort aan woningen in Nederland. „Wij streven er nog steeds naar er met elkaar uit te komen”, reageert voorzitter Martin van Rijn van corporatiekoepel Aedes.
De corporatiesector heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren al veel gedaan om de huren betaalbaar te houden. In 2021 was er bijvoorbeeld geen huurverhoging en in 2023 lag de gemiddelde huurverhoging op slechts 0,1 procent, omdat 600.000 huishoudens een stevige huurverlaging kregen. Van Rijn geeft toe dat de huurverhoging dit jaar wel een stuk hoger was, maar wijst er tegelijk op dat de zogenoemde huurquote daalde. Dat betekent dat huurders een kleiner deel van hun inkomen aan huur kwijt zijn dan voorheen.
Volgens de Woonbond moet het ook mogelijk zijn om zonder forse huurverhoging te investeren in nieuwbouw. De organisatie zegt daarvoor gedurende de onderhandelingen ook diverse voorstellen te hebben gedaan.