Economie
Optimistisch geluid uit China over handelsgesprekken met EU

China en de Europese Unie hebben „technische overeenstemming” bereikt op een aantal punten in hun gesprekken over het verminderen of terugdraaien van importheffingen die de EU heeft opgelegd voor in China geproduceerde elektrische voertuigen. Dat volgt volgens persbureau Bloomberg uit een bericht op socialemediaplatform Weibo van een account dat is gelieerd aan de Chinese staatszender CCTV.

ANP
16 November 2024 11:32Gewijzigd op 16 November 2024 11:44

De spanningen tussen de EU en China zijn de laatste tijd opgelopen nadat het landenblok een onderzoek was gestart naar de import van elektrische voertuigen. Volgens de Europese Commissie profiteren Chinese autofabrikanten van fikse staatssubsidies, die de concurrentiepositie van Europese fabrikanten bemoeilijken. Daarop heeft de EU de importheffingen op elektrische auto’s uit China verhoogd, soms tot tientallen procenten.

Beide partijen onderzoeken nog of ze het eens kunnen worden over een complexe regeling om prijzen en exportvolumes te beheersen, waardoor de tarieven weer zouden kunnen worden afgebouwd. China en het handelsblok voerden daarover gesprekken van 2 tot 7 november. Daarna verklaarden ze „technische vooruitgang” te hebben geboekt en verder te zullen onderhandelen.

De nu al bereikte overeenstemming zou verwijzen naar bepaalde afspraken die beide partijen in hun gesprekken hebben gemaakt over een algemeen raamwerk. „Dit geeft ook aan dat beide partijen bereid zijn hun middelen te richten op het onderhandelen over kernbelangen en te streven naar hetzelfde doel”, citeert Bloomberg uit de CCTV-berichtgeving.

Brussel ziet volgens de laatste berichten evenwel zeer beperkte vooruitgang in de onderhandelingen en ziet weinig kans op een snelle deal. Volgens CCTV zouden berichten met een dergelijke strekking evenwel „opzettelijk misleidend voor de publieke opinie” zijn en het onderhandelingsproces verstoren.

De kwestie over elektrische auto’s is niet het enige handelsgeschil tussen China en de EU. Brussel is in april ook gestart met een onderzoek naar Chinese overheidsaanbestedingen van medische apparatuur. China heeft het niet laten zitten bij de onderzoeken van de EU en is ook zelf onderzoeken gestart, onder meer naar de Europese varkensvlees- en zuivelsector. Beijing kondigde ook al maatregelen aan tegen het dumpen van brandy uit de EU op de Chinese markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer