Live: Dag 2 van CGK-synode
Natuurlijk zijn alle ogen gericht op de synodebespreking over de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Maar de landelijke vergadering van het kerkverband, van dinsdag tot en met vrijdag bijeen in Nunspeet, bespreekt meer onderwerpen. Zoals Israël, evangelisatie en kerkjeugd. Volg het liveblog.
Advertentie
Volg hier de livestream:
De deuren zijn gesloten, de 52 synodeleden buigen zich weer over het rapport toekomst kerkverband. Het rapport van de commissie hermeneutiek, dat eerst op de agenda stond, is verschoven. Vanavond gaat het eerst over pastoraat aan varenden, militairen en in de gezondheidszorg. En misschien dat er dan een besluit volgt over het rapport van de Commissie Toekomst Kerkverband. En áls er een besluit wordt bekendgemaakt, dan zal dat niet vanavond zijn, zegt een woordvoerder van het moderamen.
Dan zijn deputaten studiefonds aan de beurt. Ze stellen voor om het collegegeld van alle admissiale studenten te vergoeden. Reden: het gaat om een substantieel bedrag, dat altijd al als schenking werd toegekend als een student in aanmerking kwam voor een bijdrage uit het studiefonds. Daarnaast geeft dit een „aanmerkelijke verlichting” van de financiële druk die met name de oudere studenten ervaren bij het moeten betalen van het collegegeld.
Het curatorium van de TUA vraagt het reglement van deputaten studiefonds uit te breiden met de mogelijkheid om een financiële bijdrage te kunnen leveren aan het vicariaat. Daarbij heeft een student, anders dan bij een gemeentestage, zelfstandig een deel van de gemeente onder zijn hoede. Deputaten gaan daarover in gesprek.
Deputaten studiefonds gaan samen met deputaten financiële zaken gedurende de synode onderzoek doen naar een mogelijke verbetering van de condities in de regeling, „teneinde de admissiale studenten (en toekomstige predikanten) financieel te ontzorgen”. Ds. F.W. van der Rhee vraagt om „bijzondere aandacht te geven aan studenten die hun studie afgerond hebben of afronden, maar vanwege het doorlopen van een admissiaal traject nog niet beroepbaar gesteld kunnen worden in de kerk”. De synode gaat daarmee akkoord.
Het is pauze, tot 15.15 uur. Daarna wordt de besloten bespreking over de toekomst van het kerkverband vervolgd.
De vergadering is weer openbaar. Er worden geen mededelingen gedaan over wat er zojuist is besproken. Het volgende rapport is aan de beurt: dat van de raad van toezicht. Die heeft op verzoek van de vorige synode de gang van zaken rond de benoemingsprocedure van hoogleraren aan de TUA geëvalueerd. Er was op de generale synode sprake van een „gevoel van wanorde, ontevredenheid en daardoor werd de toentertijd gelopen procedure als onbevredigend ervaren”. Nu zijn de puntjes op de i gezet.
Vragen hebben de synodeleden niet. De vergadering gaat dan ook akkoord.
Het curatorium van de Theologische Universiteit doet in zijn rapport verslag van de achterliggende jaren. Zo is besloten de begeleiding van zogenoemde admissiale studenten (studenten die zijn toegelaten tot de predikantsopleiding) beter en intensiever te begeleiden. Elke admissiale student krijgt vanuit het curatorium een curatorbegeleider toegewezen en zijn er verschillende voortgangsgesprekken, ook aan het begin van het predikantschap.
Af en toe ontvangt het curatorium het signaal dat bepaalde admissiale studenten het „financieel zwaar” hebben. Ze zouden eigenlijk minder moeten gaan werken met het oog op hun studie, maar financieel is dat niet mogelijk. „Ook in de huidige situatie kunnen ze de financiële eindjes soms maar nauwelijks aan elkaar knopen. Het curatorium wil dit signaal aan u doorgeven en stelt voor dat deputaten studiefonds meer mogelijkheden krijgen om deze studenten financieel te ondersteunen.”
Ook vraagt het curatorium het reglement van deputaten studiefonds uit te breiden met de mogelijkheid om een financiële bijdrage te kunnen leveren aan het vicariaat. Daarbij heeft een student, anders dan bij een gemeentestage, zelfstandig een deel van de gemeente onder zijn hoede.
En opnieuw vergadert de synode in comité verder; de schermen staan op zwart.
Zojuist was het even koffiepauze, maar witte rook komt er nog niet uit de schoorsteen van de Oenenburgkerk in Nunspeet: een besluit over het rapport over de toekomst van het kerkverband laat nog even op zich wachten. Na de lunch, om 13.30 uur, staat er in ieder geval een rapport van het curatorium op de agenda.
Lees hier over de beslissing die de synode gisteren nam over een brief waarin zij het kabinet oproept achter Israël te blijven staan.
De vergaderdag wordt geopend met het zingen van Psalm 78:1 en 3. Omdat vanmiddag de Theologische Universiteit Apeldoorn op de agenda staat, leest preses ds. P.D.J. Buijs 2 Timotheüs 2:1-13. Daarin gaat het onder meer over trouw zijn in het onderwijzen. Ds. Buijs gaat voor in gebed.
Dan vergaderen de 52 afgevaardigden in comité over de toekomst van het kerkverband.
De tweede synodedag van deze week begint bijna: om 9.15 uur. De ochtend is ingeruimd voor de bespreking van het rapport over de toekomst van het kerkverband. De CGK zijn sterk verdeeld over onder meer vrouwelijke ambtsdragers. De bespreking vindt, net als gistermiddag, achter gesloten deuren plaats.
Wat is er ook alweer aan de hand? De Commissie Toekomst Kerkverband werd afgelopen zomer, na de eerste vergadering van de generale synode op 21 juni in Rijnsburg, ingesteld. De commissie, die de breedte van de CGK vertegenwoordigt, moest een vorm bedenken waarin de synodeleden het gesprek over de toekomst van het kerkverband het beste kunnen gaan voeren. Dat gebeurt nu in verschillende gespreksronden. Of de synode vandaag met een besluit naar buiten komt, is nog altijd onzeker.
De synode vergadert vanmiddag over de Theologische Universiteit Apeldoorn en de commissie hermeneutiek. Vanavond gaat het over pastoraat aan varenden, militairen en in de gezondheidszorg.
Bekijk hier het liveblog van dag 1 van de synode.
Advertentie