In het aardbevingsgebied van Groningen zal geen munitiedepot worden gebouwd, belooft staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie). Hij overwoog een opslag te bouwen in Slochteren, Luddeweer of Tjuchem, maar ziet daar vanaf na een bijeenkomst met bewoners.
„De hier uitgesproken zorgen en de emoties van de omwonenden hebben mij nog sterker doen beseffen wat de bewoners van dit gebied vanwege de mijnbouwschade al hebben moeten meemaken en hoe ongelukkig de ligging van deze locaties is”, schrijft de bewindsman in een Kamerbrief.
Door de bouw van een munitieopslag zouden bewoners in de buurt hun huis moeten verlaten. Tuinman vindt het vooruitzicht „onacceptabel” dat dit zou moeten gebeuren bij inwoners die hun huis net hebben laten versterken of ver zijn met plannen daarvoor. Veel woningen in de regio zijn beschadigd door de aardbevingen die verband houden met de gaswinning die hier jarenlang plaatsvond.
De Groningse gedeputeerde Bram Schmaal is blij met het besluit en noemt het „een verstandige keus”. Volgens hem lag het ook in lijn der verwachting omdat „een groot aantal” huizen gesloopt had moeten worden.
In Dronten (Flevoland) wordt wel verder onderzoek gedaan naar een grootschalige munitieopslag in Biddinghuizen en ook een laagvlieggebied voor helikopters bij het Ketelmeer. De gemeente zegt ervan uit te gaan dat „Defensie uiteindelijk een goede afweging zal maken”. Verder zijn ook Staphorst en Weerselo in Overijssel nog in beeld voor een munitieopslag.
Andere gemeenten die bij Defensie niet meer in beeld zijn reageerden verheugd, zoals Buren (Gelderland) waar een munitieopslagplaats in Zoelen-Oost en Zoelen-West werd onderzocht. „Dit betekent een grote opluchting voor onze inwoners die lange tijd met onzekerheid hebben geleefd”, zei wethouder Pieter Neven. In Voorne aan Zee komt geen amfibisch oefenterrein. „Heel goed nieuws, we zijn blij dat er nu duidelijkheid is”, aldus wethouder Igor Bal.
De Gelderse gemeente Heerde is tevreden dat het Zwolse Bos afvalt als springterrein. In de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek wordt een mogelijke munitieopslag niet verder onderzocht omdat de impact er te groot zou zijn. „Dat heeft onze krachtige samenleving duidelijk kunnen maken en dit hebben wij vanuit de gemeente ook volmondig ondersteund”, zei wethouder Emmeke Gosselink.