BuitenlandKabinetscrisis Duitsland
Duitse regering wankelt na wanhoopsdaad FDP 

Christian Lindner, FDP-leider en tevens minister van Financiën, heeft zijn coalitiegenoten het mes op de keel gezet. Het economische roer móét om, anders stapt zijn partij uit de regering. Woensdag wordt duidelijk of de crisis is bezworen of dat Duitsland voortijdig naar de stembus moet.

5 November 2024 16:11Gewijzigd op 5 November 2024 16:36
De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (r.) vorige maand tijdens een bilateraaltje met bondskanselier Olaf Scholz tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering. beeld EPA, Hannibal Hanschke
De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (r.) vorige maand tijdens een bilateraaltje met bondskanselier Olaf Scholz tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering. beeld EPA, Hannibal Hanschke

Lindner wil de lasten voor bedrijven verlagen, stoppen met het subsidiëren van duurzame energie en klimaatdoelen afzwakken. Gaan coalitiepartners SPD en de Groenen daar niet mee akkoord, dan stapt zijn partij uit de regering, zo lekte vrijdag uit. Onlangs kwam minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (Groenen) met eigen ideeën om de zwakke economie uit het slop te trekken.

De plannen van Habeck en Lindner staan lijnrecht tegenover elkaar. Zo wil Habeck volop blijven inzetten op de groene transitie. Waarnemers zien niet hoe die visies aan elkaar kunnen worden geknoopt. In Duitse media wordt dan ook volop gespeculeerd over een voortijdig einde van de regeringscoalitie.

Bondskanselier Olaf Scholz doet zijn best om de crisisoverleggen tot een goed einde te brengen. Maandag stelde Habeck voor om gaten in de begroting te dichten door hiervoor een miljardensubsidie te gebruiken die aanvankelijk was bedoeld voor de bouw van een chipfabriek van bedrijf Intel. In FDP-kringen wordt er onderkoeld op gereageerd. „Het gaat niet om het dichten van gaten in de begroting of een paar tientallen miljarden hier of daar” schreef staatssecretaris Katja Hessel (FDP) op sociale media. „Het moet gaan over hoe we de groei in Duitsland versterken.”

Woensdag staat een overleg gepland tussen de drie partijen. De verwachting is dat dan duidelijk wordt wat de FDP gaat doen. Mogelijk moet Duitsland dan voortijdig naar de stembus, iets wat in 2005 voor het laatst gebeurde.

Analisten zien de stap van Lindner als een wanhoopsdaad. In de peilingen staan alle drie de partijen er niet goed voor, maar de FDP dusdanig slecht dat de kiesdrempel mogelijk niet eens wordt gehaald. De liberalen moeten dus een daad stellen om het tij te keren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Duitsland

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer