De Russische en Noord-Koreaanse ministers van Buitenlandse Zaken hebben bij een ontmoeting in Moskou hun goede relatie bejubeld. De Russische Sergej Lavrov spreekt van „zeer nauwe banden” en volgens de Noord-Koreaanse Choe Son-hui is de militaire samenwerking „onoverwinnelijk”.
De ministers bevestigden niet dat Noord-Korea troepen heeft gestuurd naar Rusland om te helpen in de oorlog met Oekraïne. Maar Choe benadrukte wel dat Pyongyang de Russen steunt. „We herhalen dat we standvastig naast onze Russische kameraden zullen staan tot de dag van de overwinning.” Ze zei er niet aan te twijfelen dat Rusland de oorlog zal winnen. Lavrov zei Noord-Korea dankbaar te zijn voor dat „principiële standpunt”.
Choe beweerde ook, zonder bewijs, dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea van plan zijn een kernaanval uit te voeren op Noord-Korea. Ze sprak van een „explosieve” situatie op het Koreaanse schiereiland en zei dat het land zijn nucleaire wapenarsenaal moet uitbreiden om klaar te zijn voor een tegenaanval.
China
De samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea in de strijd tegen Oekraïne is niet de zorg van China, heeft een Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd: „Noord-Korea en Rusland zijn twee onafhankelijke soevereine staten. Hoe ze bilaterale relaties ontwikkelen, is hun eigen zaak.”
De positie van China blijft dat Moskou en Kyiv „moeten werken aan een politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne”. In 2023 kwam Peking al met een twaalfpuntenplan waarmee het een bemiddelende rol op zich wilde nemen. Maar dat leidde niet tot resultaat.
Turkije
Rusland is „verbaasd” dat Turkije wapens blijft leveren aan Oekraïne, terwijl het land tegelijkertijd een rol als bemiddelaar op zich wil nemen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd tegen de Turkse krant Hürriyet.
„Turkse wapens worden door de Oekraïense strijdkrachten gebruikt om Russisch militair personeel en burgers te doden”, zei Lavrov in het interview, dat vrijdag werd gepubliceerd. Dat vindt hij onverenigbaar met „de verklaringen van de Turkse regering dat ze bereid is om bemiddelingsdiensten te verlenen”. Hoewel details niet openbaar zijn, gaan waarnemers ervan uit dat Turkije onder meer machinegeweren en munitie levert aan Oekraïne.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onderhield Turkije goede banden met beide partijen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelde eerder dit jaar nog voor een bemiddelende rol op zich te nemen. Op dat aanbod ging het Kremlin niet in.
De Russische president Vladimir Poetin en Erdogan ontmoetten elkaar recent op de Brics-top in Kazan in Rusland eind oktober.