Economiezonnedimmer

Dimmer schakelt zonnepanelen uit zodra terugleverkosten te hoog oplopen

Bij vrijwel iedere energieleverancier betaalt de klant met zonnepanelen op zijn dak terugleverkosten voor stroom die hij teruglevert aan het net. Technicus Hannes Hilgenkamp uit Dalfsen heeft een apparaatje ontwikkeld dat de panelen uitschakelt zodra die kosten te hoog worden.

29 October 2024 20:56Gewijzigd op 30 October 2024 06:47
Via een app op de telefoon kan de consument zijn verbruik, de opwek en de teruglevering van zonnestroom nauwlettend in de gaten houden. beeld Zonnedimmer
Via een app op de telefoon kan de consument zijn verbruik, de opwek en de teruglevering van zonnestroom nauwlettend in de gaten houden. beeld Zonnedimmer

De zonnedimmer, een klein kastje dat met gemak in je handpalm past, schakelt de zonnepanelen automatisch uit op momenten dat teruglevering tot hoge kosten leidt. „Dat gebeurt niet heel vaak”, weet Hilgenkamp. „Feitelijk gaat het om 5 procent van de tijd: die middagen in de zomer waarop weinig stroom wordt gevraagd en zonnepanelen massaal stroom terugleveren aan het net. Op zulke piekmomenten schakelt de zonnedimmer de panelen af.”

Hilgenkamp. beeld Zonnedimmer

Is dat het enige wat het apparaatje doet?

„Het geeft ook inzicht in het eigen verbruik, de opwek en hoeveel er wordt teruggeleverd aan het net. Dat kan de consument allemaal live zien in de app op zijn telefoon. Via die app kan hij ook op eigen initiatief de omvormer uitzetten, ook als hij van huis is.”

Waar in huis komt de zonnedimmer te hangen?

„In de meterkast. Je verbindt het apparaatje aan de achterkant met een klein snoertje met de slimme meter en aan de voorkant doe je hetzelfde met het internetmodem. Dan is de zonnedimmer online en begint hij meteen met het versturen van gegevens naar de app op je telefoon. De consument kan dan binnen een paar minuten zijn opwek en verbruik zien.”

Moet er een installateur langskomen om het apparaatje te plaatsen?

„Nee, dat is juist het unieke aan de zonnedimmer. Er zijn weliswaar meer systemen op de markt die op een vergelijkbare manier werken, maar daar komt ingewikkelde techniek bij kijken waar een installateur voor nodig is. Ons kastje hoeft de consument alleen maar in te pluggen. Als het lampje op de dimmer groen wordt, hoef je alleen nog maar op de achterkant de QR-code te scannen en dan draait het systeem. Het installeren van de zonnedimmer is in een minuut of vijf gebeurd.”

Hoeveel euro kan de consument per jaar besparen met uw uitvinding?

„Dat hangt af van het aantal panelen op je dak. Voor een gemiddeld huis met tien zonnepanelen zorgt de zonnedimmer voor een jaarlijkse besparing van 100 tot 120 euro. Bij een vast of variabel energiecontract kan de energieleverancier hiermee de terugleverkosten aanzienlijk verlagen. De zonnedimmer wordt natuurlijk nog interessanter als de salderingsregeling verdwijnt. Nu rekent de energieleverancier voor de teruggeleverde stroom hetzelfde tarief als voor de afname. Als dat verdwijnt, wordt het uitzetten van de panelen nog interessanter voor de consument.”

Wanneer komt de zonnedimmer op de markt voor het grote publiek?

„We mikken op december. De zonnedimmer zal maximaal 59,95 euro gaan kosten, inclusief btw. In eerste instantie zal deze alleen via onze  website  verkrijgbaar zijn, en in het voorjaar ook via de eerste energieleveranciers. Daarna zullen er meer gaan volgen. We zijn met meerdere energiebedrijven hierover in gesprek.

„Ik verwacht dat het apparaatje binnen twee jaar in de meterkast van 200.000 huishoudens hangt” - Hannes Hilgenkamp, uitvinder zonnedimmer

Ook energieleveranciers en netbeheerders reageren enthousiast op de zonnedimmer, want als er op piekmomenten minder zonne-energie wordt teruggeleverd, vermindert dat de drukte op het net en verlaagt dat de kosten voor de leverancier. Omdat zowel de consument als de leverancier grote baat bij de zonnedimmer hebben, verwacht ik dat het kastje binnen twee jaar in de meterkast van 200.000 huishoudens hangt.”

__

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer