Buitenland
Rode lijst: een op de drie boomsoorten met uitsterven bedreigd

Meer dan een op de drie boomsoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt naar voren uit de update van de rode lijst, die natuurbeschermingsorganisatie IUCN maandag publiceert op de biodiversiteitstop in Cali. Dat een belangrijk deel van de boomsoorten het risico loopt om uit te sterven, is zorgwekkend, stelt IUCN.

ANP

„Bomen en bossen leveren veel belangrijke ecosysteemdiensten aan mens en natuur, zoals voedselzekerheid, CO2-opslag en klimaatregulatie”, zegt Sander van Andel van de Nederlandse tak van IUCN. „Ook beschermen bossen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden, overstromingen en droogte.” Naar schatting is een derde van de wereldbevolking afhankelijk van bossen.

Bomen zijn bovendien belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering omdat ze koolstofdioxide opnemen. Maar door ontbossing, bosbranden en droogte kunnen ook veel broeikasgassen vrijkomen. „Dat maakt het extra belangrijk om bomen goed te beheren”, zegt Van Andel.

Meer dan duizend boomexperts wereldwijd hebben meegewerkt om zoveel mogelijk boomsoorten op te nemen op de rode lijst. Van de 47.282 beoordeelde boomsoorten zijn ten minste 16.425 aangemerkt als met uitsterven bedreigd. Vooral bomen op eilanden zijn kwetsbaar. Daar is het risico op ontbossing voor uitbreiding van steden en landbouw het grootst. Ook hebben ze last van plagen, ziektes en invasieve soorten. In Nederland worden de fladderiep en de zwarte populier ernstig bedreigd.

Ook de egel heeft het moeilijk en wordt nu geclassificeerd als ‘bijna bedreigd’. In meer dan de helft van de landen waar hij voorkomt, is hij in aantal afgenomen. Ook in Nederland gaat het niet goed met de egel, vooral door minder leefruimte als gevolg van intensievere landbouw, meer steden en wegen. „Wederom een voorbeeld van soorten die in de verdrukking komen door de mens”, zegt Van Andel.

IUCN presenteert de update maandag op de biodiversiteitstop (COP16) in Colombia. De top duurt tot het einde van deze week. Van Andel hoopt dat landen dan goede afspraken hebben gemaakt om de natuur verder te beschermen. Een echt goede start had de biodiversiteitstop niet. Veel landen, waaronder Nederland, hadden hun nationaal actieplan nog niet ingeleverd, terwijl ze twee jaar geleden wel hadden afgesproken dat voor de conferentie te doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer