Buitenland
NAVO-chef Rutte bevestigt inzet Noord-Koreaanse troepen in Koersk

NAVO-chef Mark Rutte heeft bevestigd dat Noord-Koreaanse militairen door Rusland worden ingezet in de Russische grensregio Koersk, waar Oekraïne een offensief is begonnen en een aantal dorpen bezet houdt.

ANP

Dat heeft Rutte gezegd in een verklaring op het hoofdkantoor van de NAVO nadat hijzelf en de NAVO-diplomaten daar waren bijgepraat door inlichtingenexperts uit Zuid-Korea.

Rutte riep Rusland op de Noord-Koreaanse inzet onmiddellijk te beëindigen. „Dit is een bedreiging voor zowel de veiligheid in de Indo-Pacific als voor de Euro-Atlantische veiligheid.”

Dat Noord-Koreaanse hulptroepen door Rusland ingezet zouden worden in de oorlog tegen Oekraïne werd al gevreesd nadat bekend was geworden dat ten minste 1500 Noord-Koreaanse militairen naar Rusland waren gestuurd. In de regio Koersk vechten Noord-Koreaanse soldaten nu rechtstreeks tegen Oekraïense militairen. Ook kan Rusland zo misschien Russische soldaten vrijmaken om naar Oekraïne te gaan.

„Het is een gevaarlijke uitbreiding van Ruslands oorlog”, aldus Rutte. Hij kondigde aan maandag nog te telefoneren met president Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea en de Oekraïense minister van Defensie Roestem Oemerov over de bevindingen.

Rutte zet zich sinds zijn aantreden op 1 oktober als NAVO-secretaris-generaal in om de band te versterken met de oostelijke NAVO-partners Zuid-Korea, Australië, Japan en Nieuw-Zeeland. Vertegenwoordigers van de laatste drie landen waren maandag in Brussel ook aanwezig bij de toelichting van de Zuid-Koreaanse inlichtingenexperts, benadrukte Rutte.

De toegenomen militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea ondermijnt de vrede op het Koreaanse schiereiland, aldus Rutte. De NAVO-chef zei verder dat de inzet van Noord-Koreanen laat zien dat Rusland weinig rek meer heeft in zijn leger. Volgens Rutte zijn inmiddels al 600.000 Russische soldaten gedood of gewond in de oorlog tegen Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer