Buitenland
EU-buitenlandchef: Orbán reist niet namens de EU naar Georgië

De Hongaarse premier Viktor Orbán „vertegenwoordigt niet de Europese Unie” als hij naar Georgië gaat om de Georgische premier Irakli Kobakhidze te feliciteren met de verkiezingsoverwinning van diens pro-Russische partij van afgelopen zaterdag.

ANP

Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell gezegd tegen de Spaanse radiozender RNE.

Hongarije is van juli tot januari de tijdelijke voorzitter van de 27 EU-landen. Maar „de wisselende voorzitter van de unie heeft geen autoriteit op het gebied van buitenlands beleid”, aldus Borrell.

Volgens de officiële uitslag won Kobakhidzes pro-Russische partij Georgische Droom de parlementsverkiezingen met 54 procent van de stemmen. Maar verkiezingswaarnemers van de OVSE en het Europees Parlement zeggen dat de uitslag is beïnvloed door bedreigingen en geweld ten gunste van Georgische Droom.

Orbáns reis doet denken aan zijn reizen begin juli, toen Hongarije nog maar net begonnen was aan zijn halfjaarlijkse EU-voorzitterschap. Toen ging Orbán onder meer op bezoek in Moskou. Volgens de andere EU-landen zaaide Orbán hiermee bewust verwarring of hij die bezoeken namens Hongarije aflegde of namens de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer