Kerk & religieReligieus erfgoed
Plan voor grote verbouwing Nieuwe Kerk Delft

Na jaren van voorbereiding ligt er een plan voor een uitgebreide verbouwing van de Nieuwe Kerk in Delft.

Jan Kas
Impressie van de Jaïruszaal (zaal naast het orgel, boven de winkel, zo genoemd vanwege de afbeelding op het kenmerkende glas-in-loodraam daar). beeld Nieuwe Kerk Delft
Impressie van de Jaïruszaal (zaal naast het orgel, boven de winkel, zo genoemd vanwege de afbeelding op het kenmerkende glas-in-loodraam daar). beeld Nieuwe Kerk Delft

Binnen de historische muren van de kerk worden vier nieuwe zalen, een goed uitgeruste keuken, een extra entree en een dagkapel voor kleinschalige bijeenkomsten gerealiseerd. „De aanpassingen zullen de Nieuwe Kerk nog toegankelijker en bruikbaarder maken voor zowel de kerkgemeenschap als de hele stad”, verwacht Nyncke Graafland-van den Berg, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk Delft. „Of het nu gaat om concerten, verhuur van zalen of andere activiteiten, de Nieuwe Kerk wordt klaargestoomd voor de toekomst. Maar het blijft de vertrouwde historische kerk van Delft.”

„Of het nu gaat om concerten of andere activiteiten, de Nieuwe Kerk wordt klaargestoomd voor de toekomst” - Nyncke Graafland-van den Berg, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk Delft

Bij de totstandkoming van het plan waren de protestantse gemeente, de gemeente Delft, de welstandscommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken. Aanvankelijk zou de herinrichting van de kerk worden uitgevoerd aansluitend op de restauratie van 2015 tot 2017. Daarbij is het bankenplan gewijzigd, kreeg de kerk vloerverwarming en werd de verlichting aangepast.

Impressie van de dagkapel, waar ruimte is voor kleine gebedsbijeenkomsten en een kaarsjestafel. beeld Nieuwe Kerk Delft

„Er zijn zo veel partijen bij de kerk betrokken die er iets van moeten vinden dat ze er toen samen niet goed uitkwamen met het ontwerp”, zegt directeur Graafland. „Er werd destijds gedacht aan een kelder onder de kerk of een aanbouw ernaast. Nu is er een veel betaalbaardere oplossing binnen de ruimte van de kerk, die nog steeds ruimte biedt aan de wensen die er zijn.” Zo wordt boven op de winkel bij de ingang van de kerk een extra zaal gecreëerd. Ook een betere benutting van de transepten is onderdeel van het plan. Verder worden de ruimtes van de librije en de sacristie, die niet in gebruik zijn omdat ze slecht toegankelijk zijn, ontsloten, waardoor er extra gebruiksmogelijkheden bij komen.

Standbeeld van Hugo de Groot voor de Nieuwe Kerk in Delft. beeld RD

„Het is de intentie van de protestantse gemeente Delft dat ze de kerk kan blijven gebruiken voor erediensten”, licht Graafland toe. „Daarvoor zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld voor de kindernevendiensten. De kerk wordt daarmee ook doordeweeks bruikbaarder voor vergaderingen, Bijbelkringen of kleine bijeenkomsten en tevens breder inzetbaar voor de stad. Met meer zalen en een betere keuken is het gebouw geschikter voor andere activiteiten. De sanitaire voorzieningen worden aanzienlijk uitgebreid. Nu is het bij grotere bijeenkomsten en concerten behelpen met dixi’s buiten de kerk. Na de verbouwing zijn er veertien toiletten in plaats van de huidige twee.”

De vergunningsaanvraag voor de verbouwing ligt inmiddels bij de gemeente Delft. Graafland hoopt dat volgend voorjaar met de werkzaamheden kan worden begonnen. „Het plan is goed in te delen in drie fasen, zodat de kerk ondertussen open kan blijven. De verbouwing zou dan eind 2026 klaar kunnen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer