Buitenland
Tweede ronde nodig voor presidentsverkiezingen Uruguay

Exitpolls van de presidentsverkiezingen in Uruguay op zondag suggereren dat een tweede ronde nodig is voor het winnen van de verkiezingen. De centrumlinkse oppositiekandidaat Yamandu Orsi kreeg 43,2 procent van de stemmen. De conservatieve rivaal Alvaro Delgado, van de coalitie van aftredend president Luis Lacalle Pou, kreeg 28 procent.

ANP

Een tweede stemronde wordt gehouden als geen van de kandidaten een absolute meerderheid van meer dan 50 procent behaalt. De tweede ronde zal plaatsvinden op 24 november.

Orsi, 57, is een linkse geschiedenisleraar die wordt gezien als de favoriet van de verkiezingen. Hij vertegenwoordigt het linkse Breed Front en wordt gezien als de opvolger van de zeer populaire ex-president Jose „Pepe” Mujica. Mujica is een voormalig guerrillastrijder en is nog steeds een inspiratiebron voor veel Uruguayanen. De centrumrechtse Delgado, 55, vertegenwoordigt de Nationale Partij en ging de politiek in nadat hij eerst als dierenarts werkte. Hij werd tijdens de campagne op sociale media afgeschilderd als een „holbewoner” en omschreven als „vulgair”, omdat hij zijn running mate, Valeria Ripoll, een „hottie” noemde.

Naast het stemmen voor een nieuwe president werd er ook gestemd voor twee referenda. Een over de pensioenhervorming die de pensioenleeftijd met vijf jaar zou verlagen tot 60 jaar en een die de politiebevoegdheden zou vergroten om drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer