Buitenland
Hongaarse premier Orbán feliciteert Georgische Droom

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zaterdagavond, nog voordat de kiesraad de officiële uitslag bekend had gemaakt, regeringspartij Georgische Droom (GD) gefeliciteerd met de „overweldigende verkiezingszege”. Hij wenste kabinetschef Irakli Kobachidze geluk via nieuwsplatform X.

ANP

Hongarije is momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie. „De mensen in Georgië weten wat het beste is voor het land en ze hebben vandaag hun stem laten horen”, aldus Orbán, die regelmatig dwars ligt binnen de EU en zijn contacten met het Kremlin warm houdt.

Een succes van de miljardair Bidzina Ivanisjvili, die GD oprichtte, wordt door velen gezien als een verwijdering van de EU en een verdere toenadering tot grote buurman Rusland. De exitpolls wezen GD, sinds 2012 aan de macht, opnieuw als de grootste partij aan. Met 70 procent van de stemmen geteld, zou de Georgische Droom afstevenen op een absolute meerderheid, ongeveer 53 procent.

De pro-Europese oppositie, onderling verdeeld, maar zaterdag bij de stembusgang bondgenoten, claimde eveneens de overwinning. Aanvoerster Salome Zoerabisjvili, de huidige president van Georgië, ging ervan uit dat het op het Westen georiënteerde samenwerkingsverband op 52 procent uitkomt. Een andere uitslag zou volgens haar neerkomen op een constitutionele staatsgreep. „Georgië heeft democratie getoond, Europa-gezindheid en volwassenheid. Ik ben trots en overtuigd van onze Europese toekomst”, reageerde ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer