Binnenland
Verdachte in zaak moordplan ex-partner agente mag uit de cel

Een van de medeverdachten van de Gorinchemse politievrouw Jerney van E. (41), die verdacht wordt van het beramen van een moordplan op haar ex-partner, mag binnenkort zijn cel verruilen voor een enkelband. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald op een tussentijdse zitting in aanloop naar het eigenlijke proces.

ANP

Het gaat om de 19-jarige Nick B., die nu nog in voorarrest zit. Hij zou degene zijn geweest die het beoogde slachtoffer had moeten doodschieten. Een vechtscheiding tussen Van E. en haar man zouden de achtergrond vormen voor het plan. De agente werd op 5 juni opgepakt, nadat de zoon de politie over de voornemens zou hebben ingelicht.

De nog minderjarige zoon is eveneens verdachte in de zaak. Hij zou eerder plannen hebben gehad zijn vader om het leven te brengen. Ook zijn vriendin behoort tot de verdachten.

Een verzoek tot schorsing van het voorarrest van Van E. wees de rechtbank af. „Een agente die een moordplan heeft, samen met haar zoon en kennissen, die kan niet worden geschorst”, aldus de rechtbankvoorzitter. Hij wees er daarbij op dat de verdenkingen tegen de vrouw vooralsnog voldoende sterk zijn om haar in de cel te houden.

Haar advocaat betwistte dat. Zij meent dat de verklaringen van de medeverdachten bol staan van de tegenstrijdigheden. „Iedereen zegt overal iets anders over.” Ze meent dat er sprake is van een complot tegen haar cliënte, die ernstig gebukt gaat onder de zaak. „Zij is alles kwijt wat haar lief is.” De vrouw weigert mee te werken aan een gedragskundig onderzoek.

Volgens de officier van justitie willen alle verdachten „hun rol afzwakken” en klopt „het frame” niet dat Van E. door anderen „erin wordt geluisd”. De aanklager zei dat er veel bewijs is. „Je struikelt er eigenlijk over.”

„Gruwelijk moeilijk”, zo kenschetste de voorzitter de zaak tot tweemaal toe. De volgende zitting is op 16 januari. Het is nog niet bekend of de zaak dan al inhoudelijk zal worden behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer