Binnenland
VNG: kabinet creëert chaos met asielmaatregelen

Het kabinet creëert naar verwachting chaos met de nieuwe asielmaatregelen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). „Met negatieve effecten voor alle inwoners van onze dorpen en steden.”

ANP

De VNG heeft grote vraagtekens bij de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de plannen waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. „Er is tenslotte sprake van capaciteitsgebrek bij alle uitvoeringsorganisaties in de asiel- en strafketen. Vooral maken we ons zorgen over de gevolgen voor de samenleving. Want hoe voorkomt het kabinet dat mensen zonder verblijfsrecht uit beeld verdwijnen en gaan rondzwerven? Hoe zorgt het kabinet ervoor dat de beleidskeuzes geen negatieve impact hebben op leefbaarheid en de openbare orde in onze dorpen en steden?”

In het akkoord staat onder meer dat er vanaf eind november grenscontroles komen en de spreidingswet, die moest zorgen voor een eerlijke verdeling van asielopvang over alle gemeenten in ons land, zo snel mogelijk weer van tafel gaat. De VNG blijft erbij dat de taken eerlijk moeten worden verdeeld over gemeenten. „We roepen het kabinet op de instrumenten om opvang en huisvesting te organiseren in ieder geval te handhaven tot de keten op orde is, met voldoende doorstroom en uitstroom.”

Verder wil de VNG weten hoe het verder moet met statushouders, aangezien het kabinet gemeenten niet meer wil verplichten voor deze groep woonruimte te regelen. „Als de wettelijke instrumenten worden afgeschaft lijkt chaos onvermijdelijk. Zeker als gemeenten ook het recht wordt ontnomen om zelf te bepalen of ze statushouders met voorrang willen huisvesten.” De vereniging is „zeer benieuwd waar het kabinet alle statushouders - die voor het overgrote deel een verblijfsvergunning krijgen of hebben - dán wil onderbrengen”.

Volgens de vereniging ontbreekt in de plannen perspectief voor statushouders om een toekomst op te bouwen in Nederland. „Met consequenties voor hun mogelijkheden om de taal te leren, aan het werk te gaan en te integreren. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de samenleving als geheel.”

Premier Dick Schoof zegt op zijn persconferentie dat er „natuurlijk” is gesproken over uitvoerbaarheid, en dat het kabinet hier later verder over zal praten in overleg met de „medeoverheden”. Verder wilde de premier er weinig over kwijt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer