Economiede winter door

Duurzame mantelzorgwoning in Drenthe bevalt goed

Ze zijn van het gas af en gebruiken zonnepanelen voor hun elektriciteit. Piet (74) en Nel (73) Versteegt wonen in een veel duurzamere woning sinds ze naar het Drentse De Wijk verhuisden. Op die manier proberen ze de winter door te komen.

31 October 2022 19:33
De mantelzorgwoning van Piet en Nel Versteegt is goed geïsoleerd, met onder meer piepschuim en glaswol. beeld Carel Schutte
De mantelzorgwoning van Piet en Nel Versteegt is goed geïsoleerd, met onder meer piepschuim en glaswol. beeld Carel Schutte

Als Piet vanwege zijn gezondheid niet meer de ladder op mag, besluiten hij en zijn vrouw in 2020 te verkassen. Daardoor kon hij geen klussen op hoogte meer doen aan het huis. Verhuizing lijkt Piet en Nel de beste optie. Het echtpaar gaat op zoek naar een kleinere woning, maar Piet en Nel vinden niet wat ze zoeken. „We keken naar appartementen, maar een balkon dat daarbij zit, is meestal behoorlijk klein. Terwijl wij ruimte om het huis willen”, licht Piet toe.

Een dochter en schoonzoon van het echtpaar, die in De Wijk wonen, bieden aan om op het achtererf van hun woning een mantelzorgwoning neer te zetten. Daar hebben Piet en Nel wel oren naar. Dus zetten ze het bouwproces in gang. Dat verloopt soepel, vertelt Piet. „Onze schoonzoon had een goede relatie met een aannemer. Daardoor kon het in elkaar zetten van de prefabwoning snel beginnen.”

Gelijk bij de bouw let de zeventiger erop dat het huis „zo duurzaam mogelijk” wordt. „We wilden van het gas af. Niet zozeer omdat we krap bij kas zaten, maar omdat ik toen al het idee had dat stoppen met gasverbruik voordeel zou kunnen opleveren. Ook al was gas toen nog lang niet zo duur als nu. Maar het was al wel bekend dat de overheid van het gas af wilde.”

Het echtpaar laat daarom een warmtepomp installeren in hun huis. De stroom loopt via het huis van hun dochter en schoonzoon. Piet: „Zij hebben een dak vol met zonnepanelen. Wat wij verbruiken aan elektriciteit, betalen wij aan hen terug.”

Toerental

Niet alleen in het opwekken van de energie, maar ook in het verbruik daarvan proberen Piet en Nel duurzaam te zijn. „Onze wasdroger staat vast te roesten, zo weinig gebruiken we die”, vertelt Piet. „Dat ding vreet energie, dus als het even kan hangen we de was buiten of in de badkamer. Daar staat continu een afzuiger aan op een laag toerental om te ventileren. Het apparaat is modern en verbruikt weinig energie.”

Ventileren is nodig, omdat het huis goed is geïsoleerd, met onder meer piepschuim en glaswol. Piet: „De aannemer heeft bij de bouw een goed ventilatiesysteem aangebracht. We letten op luchtcirculatie, ook met bijvoorbeeld ventilatiestroken in de kozijnen, omdat het gevaar van goed isoleren is dat er schimmel ontstaat.”

Uitgaven

Bij alle maatregelen hebben Piet en Nel gelet op de uitgaven. Zo heeft Piet gekeken of hij subsidie van de gemeente kon krijgen voor de warmtepomp. Maar dat bleek niet mogelijk te zijn. „Kort voordat wij het huis lieten bouwen, was er een nieuwe wet ingegaan, die bepaalde dat de subsidie niet geldt voor nieuwbouwhuizen. Dat was wel een tegenvaller”, zegt Piet. „Anders hadden we 1100 euro aan subsidie kunnen krijgen.”

Piet en Nel wonen nu in een veel kleiner huis dan in Lunteren. Ze betalen momenteel dan ook een stuk minder aan energie, maar of dat zo blijft is maar de vraag. Piet: „In Lunteren betaalden we 170 euro per maand aan gas en stroom, nu 80 aan alleen elektriciteit. We proberen de rekening niet te hard te laten oplopen door zuinig te zijn. Maar voor het geval de rekening toch stijgt, zet ik alvast maandelijks 170 euro opzij.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De winter door

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer