Regels rond mantelzorgwoningen versoepeld
Het plaatsen van een mantelzorgwoning of een zorgkamer bij bestaande woningen wordt gemakkelijker. De overheid versoepelt de regels hiervoor, meldde het bedrijf PasAan eerder deze maand. Daardoor zal een omgevingsvergunning meestal niet meer nodig zijn wanneer er mantelzorg wordt verleend. Mocht er bij uitzondering wel een vergunning verlangd worden, dan gaat een kortere procedure van maximaal acht weken gelden. „Mantelzorg is een ruim begrip”, aldus Ruud Dirkse, directeur van PasAan. „Niet alleen een medische indicatie, maar ook sociale problematiek zoals eenzaamheid valt eronder.”
Tien organisaties van cliënten, ouderen en mantelzorgers pleitten in 2009 bij de Tweede Kamer voor een verruiming van de regelgeving. De ambtelijke procedures vormden volgens de ondertekenaars een te grote blokkade voor de zorg aan familieleden. Gegadigden liepen vaak vast in moeizame en onduidelijke vergunningprocedures, stelt ook PasAan. De firma verwacht door de versoepeling van de regels, die in de loop van dit jaar van kracht wordt, veel meer mantelzorgwoningen en zorgkamers te zullen plaatsen. Ook op korte termijn, omdat gemeenten nu al kunnen inspelen op de nieuwe regelgeving.
De verplaatsbare mantelzorgwoning is jaren geleden door PasAan ontwikkeld. Met de plaatsing van zo’n onderkomen kan een bewoner zo lang mogelijk in de eigen sociale omgeving blijven wonen. Het betreft een soort flexibele kangoeroe- of aanleunwoning met een oppervlakte van 54 vierkante meter. Het huis wordt in een fabriek gebouwd. Als het bouwwerk niet meer nodig is, kan het ergens anders worden gebruikt. Volgens Dirkse kan een woning tientallen jaren mee. De eerste mantelzorgwoning werd in mei 2008 in Eindhoven geleverd.
In datzelfde jaar plaatste PasAan ook de eerste door het bedrijf bedachte aanbouwzorgkamer, als alternatief voor een grootschalige woningaanpassing. Deze kant-en-klare zorgkamer van circa 24 vierkante meter groot is bedoeld om in een tuin achter of naast het huis neer te zetten en wordt door middel van een sluis met de woning verbonden. Volgens PasAan staan er inmiddels tientallen zorgkamers in Nederland. Ze worden gebruikt voor mensen met progressieve ziektebeelden, maar ook wanneer iemand een hersenbloeding heeft gehad of door amputatie van een lichaamsdeel mindervalide is geworden.
De meeste families kopen zelf een mantelzorgwoning. In enkele gevallen heeft een woningbouwvereniging zo’n gebouw aangeschaft. Een aanbouwzorgkamer wordt in principe door gemeenten gefinancierd. www.pasaan.nl