Cultuur & boekenBoekrecensie
Nieuwe Charles Martin: bodyguard gaat tot het uiterste

Een stoere, sterke bodyguard die het leven van een gevierde actrice zo goed bewaakt dat hij uiteindelijk daarvoor in de gevangenis belandt. Met deze ene regel zou je de hele roman van de Amerikaanse schrijver Charles Martin kunnen samenvatten.

Anne-Minke Hakvoort
Joe Sue worstelt met haar verleden en met haar onvervulde kinderwens. beeld Unsplash
Joe Sue worstelt met haar verleden en met haar onvervulde kinderwens. beeld Unsplash

En daarmee lijkt Martin zich te herhalen, want het thema van een reddende man die een zwakke vrouw onder zijn hoede neemt, is in bijna al zijn romans te vinden. Waar Martin goed in is, is spanning opbouwen. In dit verhaal staat er boven elk hoofdstuk ”ervoor” of ”erna”, en switch je als lezer steeds van perspectief. Met elk hoofdstuk wordt er iets meer onthuld van de reden waarom de bodyguard in de gevangenis terechtgekomen is.

Actrice Joe Sue worstelt met haar verleden en met haar onvervulde kinderwens. Wanneer ze na heel veel miskramen uiteindelijk een draagmoeder heeft die haar baby verwacht, loopt alles volledig mis. Joe wordt ontvoerd en de draagmoeder vraagt niet alleen een enorm bedrag voor de baby, maar ook verdwijnt ze spoorloos. Pas in de rechtszaal vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Dit boek is behoorlijk onrealistisch, met extreme gebeurtenissen. Christelijke elementen zijn niet aanwezig, hoogstens een paar bedekte verwijzingen naar uitspraken van Jezus. „Een leven dat wordt neergelegd is beter dan een leven dat wordt opgepakt.” De bodyguard houdt zo veel van Joe dat hij bereid is zijn leven op te offeren voor haar.

”Een reden om adem te halen” is zeker niet Martins beste boek, maar meer een herhaling van thema’s uit eerder verschenen boeken in een nieuw jasje.

Een reden om adem te halen, Charles Martin; uitg. KokBoekencentrum; 366 blz., € 23,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Lezen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer