Economie
Duitse wijnboeren verwachten flink lagere druivenoogst

Duitse wijnboeren rekenen dit jaar op de kleinste druivenoogst sinds 2017. Late vorst, flinke regen, hagel en wisselvallig weer hebben ervoor gezorgd dat de hoeveelheid geoogste druiven sterk varieert, afhankelijk van de regio en druivensoort. In Duitsland wordt bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn gemaakt.

ANP

In totaal wordt 7,9 miljoen hectoliter vers geperst druivensap verwacht, meldt brancheorganisatie het Duitse Wijninstituut vrijdag. Een hectoliter is 100 liter, wat gelijkstaat aan 133 standaardflessen wijn. De oogst zou ongeveer 9 procent minder zijn dan vorig jaar en 10 procent onder het tienjarige gemiddelde van 8,8 miljoen hectoliter liggen.

In de bekende wijnstreek de Moezel hebben hagelbuien in mei de opbrengst zo hard getroffen dat de kleinste oogst in vijftig jaar verwacht wordt. De brancheorganisatie rekent op een daling van 30 procent vergeleken met vorig jaar. De twee grootste Duitse wijnbouwgebieden, Rheinhessen en Pfalz, zijn grotendeels aan de vorst ontsnapt.

In andere wijngebieden in het oosten en het midden van Duitsland, Saksen en Saale-Unstrut, gaan boeren uit van afnames tot 70 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Franse wijnboeren hebben dit jaar ook te lijden gehad onder slechte weersomstandigheden. Voor 2024 werd begin oktober voorspeld dat de oogst een van de slechtste van de laatste jaren wordt, vooral in bekende wijnstreken zoals de Champagne, Bourgogne en Beaujolais. De verwachting is nu dat de wijnproductie in Frankrijk uitkomt op 37,5 miljoen hectoliter, wat vergelijkbaar is met het slechte jaar 2021.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer