Binnenland
Kabinet akkoord: spoedwet in plaats van noodwet over asiel

Het kabinet stemt in met het voorstel van de coalitiepartijen om strenge asielmaatregelen uit te werken in een spoedwet in plaats van een noodwet. Na lang onderhandelen stelden PVV en NSC - die hierover lijnrecht tegenover elkaar stonden - dit deze week voor aan VVD en BBB. Die stemden in de nacht van donderdag op vrijdag in met het voorstel. Asielminister Marjolein Faber (PVV) meldt dat premier Dick Schoof het pakket later op vrijdag toelicht in zijn wekelijkse persconferentie en een brief naar de Tweede Kamer stuurt.

ANP

De bewindsvrouw gaat niet in op de inhoud van het akkoord en verwijst daarvoor naar de minister-president. Ze ontkent dat ze ervan baalt dat de door haar partij zo vurig bepleite noodwet er toch niet komt. „Ik ben niet iemand die ergens in blijft hangen.” Het gaat haar erom dat er „grip op migratie” komt. „En of dat nu linksom is of rechtsom, dat maakt mij niet uit.” Ze zegt met deze afspraken „goed uit de startblokken” te kunnen.

Andere kopstukken van het kabinet wilden weinig kwijt over wat is afgesproken. PVV-vicepremier Fleur Agema (Volksgezondheid) zei blij te zijn met het „stevige pakket” dat er nu ligt. Volgens Agema zijn het maatregelen „waar Nederland op zit te wachten”, zonder te specificeren waar ze het over heeft. Ook NSC-vicepremier Eddy van Hijum (Sociale Zaken) is blij dat er een akkoord is, en verwijst voor inhoudelijke vragen naar de latere toelichting van premier Schoof.

VVD-vicepremier Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) vindt het goed dat de coalitiepartijen ondanks uiteenlopende standpunten er pratend uit zijn gekomen. BBB-vicepremier Mona Keijzer (Volkshuisvesting) zegt dat de ministerraad het snel eens was over wat voorlag. „We waren het snel met elkaar eens dat we deze weg opgaan.”

Hoewel de inhoud van het akkoord nog niet officieel is bekendgemaakt, is het al wel naar diverse media gelekt. Woensdag retweette PVV-leider Geert Wilders een lijst met maatregelen die RTL bevestigd had gekregen van anonieme bronnen, om zijn bericht later weer te verwijderen. In het bericht van RTL stond onder meer dat permanente verblijfsvergunningen worden afgeschaft, er eind november grenscontroles komen en het kabinet delen van Syrië veilig wil verklaren, zodat vluchtelingen weer kunnen terugkeren.

Critici vinden het pakket onuitvoerbaar en inhumaan. Daarmee is Faber het helemaal niet eens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer