Economie
OM krijgt nog tijd voor besluit aanklagen oud-ING-topman Hamers

Het Openbaar Ministerie (OM) mag op zijn eigen moment besluiten over het wel of niet dagvaarden van voormalig ING-topman Ralph Hamers voor zijn rol in het witwasschandaal bij de bank. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald nadat Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van financieel activist Pieter Lakeman in een kort geding had geëist dat deze beslissing sneller genomen moet worden. Lakeman was bang dat de feiten zouden verjaren en eiste daarom actie van het OM.

ANP

De Staat zei eerder deze maand tijdens de zitting al dat het OM voor het einde van het jaar beslist over het wel of niet voor de rechter brengen van Hamers. Volgens het OM is het onderzoek nu zo goed als afgerond en gaan de officieren van justitie komende maanden beslissen voor welke optie ze kiezen. De rechter geeft het OM daar nu ook de ruimte voor.

ING schikte in 2018 voor 775 miljoen euro met het OM om gebrekkige witwascontroles. Het OM besloot toen Hamers niet te vervolgen, maar volgens Lakeman was dat onterecht. De activist stapte uiteindelijk naar het gerechtshof, dat eind 2020 oordeelde dat het OM Hamers wel verder moest onderzoeken en vervolgen. Dat onderzoek duurt nu dus al vier jaar, waarop Lakeman een kort geding aanspande om een snelle beslissing te eisen.

Volgens de rechter is het niet waarschijnlijk dat er veel feiten zullen verjaren, ook omdat het OM zegt daar rekening mee te houden. De rechter vindt het belangrijk dat de aanklagers de vrijheid krijgen om het onderzoek af te ronden en dan op een eigen moment een besluit te nemen.

Het OM kan voor het einde van het jaar drie dingen beslissen: Hamers op basis van bewijs aanklagen; bij de rechter pleiten voor vrijspraak door een gebrek aan bewijs of het hof om toestemming vragen om Hamers niet te hoeven vervolgen vanwege gebrek aan bewijs.

Lakeman spreekt ondanks de nederlaag van „een succesje”. „Ik had natuurlijk liever dat het was toegewezen, maar door het opstarten van deze procedure lijkt het in ieder geval dat de vertraging gestopt is en er voor eind dit jaar een beslissing komt. Daar ben ik niet ontevreden over.”

Een woordvoerder van Hamers noemt het „een logische uitspraak”. „Het OM is immers bezig met reflectie op de onderzoeksresultaten tot nu en het is wachten op de uitkomst daarvan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer