Economie
Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe horeca-cao

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

ANP

De cao-overeenkomst geldt vanaf 1 januari 2025. Vanaf die datum stijgt het minimumloon en gaan dus ook de salarissen van de minstverdienende horeca-werknemers met 2,75 procent omhoog. Ook op 1 juli volgend jaar, 1 januari 2026 en 1 juli 2026 stijgt het minimumloon. Hoe hoog die stijgingen zijn is nog niet bekend. Medewerkers in hogere salarisschalen gaan er vanaf 1 januari 2025 met 2,5 procent op vooruit.

Een woordvoerder van FNV meldt dat de vakbond vooral wilde dat meer ervaren werknemers er meer op vooruitgingen. Mensen die in de laagste twee salarisschalen vallen, zijn volgens hem vooral nieuwe medewerkers. Omdat het minimumloon de afgelopen jaren hard omhoog is gegaan, hebben werknemers in deze schalen al veel profijt gehad van loonsverhogingen, stelt hij. „Ervaren medewerkers gingen er minder op vooruit.”

Wel gaan de lonen van werknemers in de laagste twee schalen een keer vaker omhoog dan die van mensen in hogere schalen. De procentuele stijging ligt daarmee voor beide groepen ongeveer gelijk, zei de woordvoerder.

CNV-bestuurder Jacqueline Twerda noemt het een „evenwichtig” cao-akkoord. „Dat een vakkracht in de nieuwe cao niet op 21, maar op 20-jarige leeftijd volgens het volwassen loon zal worden betaald, vinden wij een heel belangrijke stap.” Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca, vindt die verlaging „een mooie stap”.

KHN-voorzitter Marijke Vuik zegt dat werkgevers met de afspraken meer ruimte hebben om hun eigen loonbeleid te bepalen. „Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast”, waarschuwt ze.

Een paar weken geleden meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de stijging van de Nederlandse cao-lonen afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar evenaarde. CBS-econoom Frank Notten zei daarbij dat de horeca met een plus van bijna 11 procent tot de grootste stijgers behoorde, maar dat dit vooral te danken was aan het hogere minimumloon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer