Binnenland
Elke gemeente een bibliotheek ondanks bezuinigingen op ministerie

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat door met het plan van het vorige kabinet om elke gemeente te verplichten om een volwaardige bibliotheek te hebben. Daarvoor wordt zoals beloofd extra geld uitgetrokken, ondanks flinke bezuinigingen die het ministerie moet doorvoeren. De bewindsman heeft een wetsvoorstel uitgewerkt waarover bibliotheken, gemeenten en andere belanghebbenden hun mening mogen geven.

ANP

Bruins zet het plan van het vorige kabinet door om gemeenten jaarlijks 58,8 miljoen euro extra te geven voor bibliotheken zodra de nieuwe regels zijn ingegaan. Dit geld komt uit het gemeentefonds.

De wijziging van de Bibliotheekwet wordt naar verwachting wel een jaar later ingevoerd dan het vorige kabinet had beloofd: namelijk in 2026 in plaats van 2025. Dat betekent dat in dat jaar elf gemeenten moeten zorgen dat ze een volwaardige bibliotheek hebben. Dat is namelijk het aantal gemeenten dat in 2023 geen bibliotheek had volgens gegevens van de Koninklijke Bibliotheek of in elk geval geen vestiging die aan de wettelijke vereisten voldeed.

Vier van deze gemeenten (Albrandswaard, Noord-Beveland, Oostzaan, Veere) hebben wel een zelfbedieningspunt of halte van de bibliobus. Lopik heeft geen openbare bibliotheek, maar wel een commerciële. Alphen-Chaam, Blaricum, Roerdalen, Rozendaal en Uitgeest hebben afgesproken dat inwoners gebruik mogen maken van de bibliotheek van een buurgemeente. De gemeente Mook en Middelaar heeft geen volwaardige bibliotheek en ook niet een van de genoemde alternatieven.

Het vorige kabinet is aan de slag gegaan met de voorbereidingen van deze wet nadat een motie van GroenLinks-PvdA en het CDA steun kreeg van een Kamermeerderheid. Mohammed Mohandis (GL-PvdA) en Harmen Krul (CDA) juichen toe dat Bruins hiermee verdergaat. Zij vinden de bibliotheek een „onmisbare voorziening” en denken dat de wet ervoor zorgt dat deze „bereikbaar blijft en wordt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer