Buitenland
EU-chef Michel: EU veroorzaakt migratie door standpunt Israël

De Europese Unie legt te weinig van haar gewicht in de schaal om de oorlog tussen Israël en Hamas te beëindigen en veroorzaakt hierdoor zelf nieuwe migratiestromen. „Dit is een punt waarover ik teleurgesteld ben”, zegt vertrekkend voorzitter van de Europese regeringsleiders en van de EU-toppen Charles Michel.

ANP

De Belg Michel zal in december zijn rol overdragen aan de Portugees António Costa en maakt nu de balans op van vijf jaar als EU-leider.

Vanwege onenigheid over Israël leveren de EU-landen „niet wat we kunnen om een staakt-het-vuren in Gaza en in Libanon af te dwingen”, zegt Michel in gesprek met het ANP en andere persbureaus die samenwerken in de European Newsroom. „Die situatie creëert steeds meer migratiestromen. Sommige migranten zullen aan de criteria voldoen om een vluchtelingenstatus te krijgen, maar niet allemaal. Oorlog is nu eenmaal een van de basisoorzaken van migratie.”

Het frustreert hem, zegt Michel, want „we zijn de belangrijkste economische partner van Israël en we zijn de belangrijkste hulppartner voor het Palestijnse volk. Ik denk dat we veel ambitieuzer moeten zijn om dit aan beide zijden in te zetten om meer stabiliteit te brengen.”

Het spijt hem dan ook dat de verschillende EU-landen soms een andere analyse maken van het internationale recht en van hoever Israël mag gaan met zelfverdediging. Michel heeft op zijn reizen naar bijvoorbeeld Afrika wel gehoord dat landen de EU op dit punt beschuldigen van dubbele standaards en van het de hand boven het hoofd houden van Israël. Hij hoopt dat hij de EU-landen de laatste maanden op dit punt meer bij elkaar heeft gekregen. Want „dubbele standaarden zijn vergif” voor de internationale rechtsorde en maken dat de EU internationaal „zijn autoriteit en geloofwaardigheid verliest”, aldus Michel.

Wat dat betreft is hij tevreden dat de EU eensgezind op de oorlog in Oekraïne heeft gereageerd en nog altijd de agressie van Rusland afkeurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer