Binnenland
Kamer duldt niet dat pandemievoorbereidingen worden uitgekleed

De afgesproken voorbereidingen voor een nieuwe pandemie mogen niet lijden onder de geplande bezuinigingen van zorgminister Fleur Agema, vindt de Tweede Kamer. De versterking van de GGD’en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet doorgaan, vinden bijna de hele oppositie en ook regeringspartijen VVD en BBB.

ANP

Agema heeft aangekondigd 300 miljoen euro te bezuinigen op de plannen voor de zogeheten pandemische paraatheid. Wel blijven onderdelen doorgaan waaraan al is begonnen, en hoopt ze andere met steun van andere ministeries te behouden onder een nieuwe noemer. Maar ze garandeert dat niet, constateerde ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. „Het is onverantwoord om nu maandenlange onzekerheid over de financiering te hebben.” GGD’en kunnen dan bijvoorbeeld moeilijk het benodigde personeel aannemen.

Het kabinet moet er daarom voor zorgen dat ook bij Agema’s geplande wijzigingen „hetzelfde pakket zoals al afgesproken in het programma pandemische paraatheid” wordt uitgevoerd, vindt Bikker. Ze krijgt voor die oproep steun van een Kamermeerderheid van SGP, CDA, JA21, SP, VVD, BBB, GroenLinks-PvdA, DENK, Partij voor de Dieren en D66.

De aankondiging van de bezuiniging op de pandemische paraatheid kwam Agema op felle kritiek te staan van onder meer de GGD’en en haar voorganger Ernst Kuipers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer