Miljoenen christenen VS overwegen niet te gaan stemmen
Josh Howerton, predikant van Lakepointe Church, een megakerk in de Amerikaanse staat Texas, roept zijn hoorders dringend op om op 5 november naar de stembus te gaan. „Wie dan thuisblijft, pleegt passieve rebellie tegen God.”
Howerton maakt zich grote zorgen over de politieke betrokkenheid van christenen. „Er is sprake van zeer verontrustende lauwheid onder kerkgangers. Dat was aan het begin van deze eeuw echt anders. Toen beseften christenen nog heel goed dat ze ook op het terrein van politiek een roeping hebben”, schrijft hij.
Zijn zorg is niet uit de lucht gegrepen. Dat bewijst het onderzoek dat het Cultural Research Center van de Arizona Christian University recent uitvoerde. Daaruit blijkt dat maar liefst 104 miljoen gelovige Amerikanen, onder wie 32 miljoen mensen die regelmatig naar de kerk gaan, waarschijnlijk niet zullen stemmen bij de aanstaande presidentsverkiezingen.
Volgens onderzoeksleider George Barna komt dat vooral door gebrek aan interesse in de politiek en door het idee dat er geen geschikte kandidaat beschikbaar is. „Kamala Harris vinden veel christenen te links, en Donald Trump noemen ze een gevaarlijk man die alleen maar uit is op het dienen van zijn eigen belangen.”
Geen verschil
Minstens de helft van alle respondenten heeft ook het gevoel dat hun stem geen verschil zal maken. Een belangrijke reden is verder dat ze het vertrouwen in het kiesproces kwijt zijn en de discussie over al dan niet gestolen verkiezingen van 2020 meer dan zat zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat veel christelijke kerken zich distantiëren van de presidentsverkiezingen van 2024. Ze moedigen hun gemeenteleden niet aan om te gaan stemmen.
„Er is sprake van zeer verontrustende lauwheid onder kerkgangers” - Josh Howerton, predikant in Texas
Marktonderzoeker Craig Huey, die verschillende boeken heeft geschreven over de invloed van christelijke kiezers, is ervan overtuigd dat de 32 miljoen kerkgangers die thuis blijven uiteindelijk het verschil kunnen uitmaken. Hij ging na welke invloed het thuisblijven van christenen had op de uitslag van de vorige verkiezingen. „In de swing states bleven in totaal bijna 7 miljoen actieve christenen thuis. Als zij hadden gestemd, was de uitslag beslist in het voordeel van Trump geweest. Die bijna 7 miljoen is een veelvoud van het aantal stemmen dat hij toen tekortkwam.”
Op de vraag waarom hij denkt dat Trump dan had gewonnen, zegt hij: „De thuisblijvers zijn vooral te vinden bij de conservatieven. Zij willen absoluut niet de liberale koers van de Democraten. Maar ze blijven thuis omdat ze grote moeite hebben met sommige uitspraken van Trump en zijn soms narcistische gedrag.”
Benadelen
Dat de thuisblijvers vooral Trump steunen, bleek volgens Huey ook al in 2020. „Ook toen was er al bij overtuigde christenen minder animo om Trump te steunen. Vier jaar daarvoor, in 2016, gingen predikanten, kerkelijke leiders en christelijke organisaties achter Trump staan. Toen won hij. In 2020 deden ze dat niet. En toen verloor hij. Dus thuisblijvende christenen benadelen Donald Trump.”
George Barna onderstreept het belang van het uitbrengen van een stem door christenen. „Het gaat niet alleen om het stemmen voor de volgende president, maar ook om het bepalen wie de overige federale, staats- en lokale functies zal bekleden en wat er met de vele referenda zal gebeuren.”
Josh Howerton waarschuwde zondag in zijn preek dat als christenen zwijgen bij het bestuur van het land, de goddeloze stemmen de overhand zullen krijgen. „Als godvruchtige leiders, godvruchtige pastors en godvruchtige stemmen allemaal zwijgen of weigeren om duidelijk te zijn over kwesties die verband houden met politiek en bestuur, dan zijn de enige stemmen die overblijven die van de goddelozen.”