EconomieKwestie
Hoe kan ik mijn zonne-energie beter benutten?

In uw vorige column schreef u in de slotzin over het verhogen van het eigen gebruik van zonne-energie. Hoe kan ik dat op een eenvoudige manier realiseren?

Jan Zijderveld
beeld RD
beeld RD

Onderzoek heeft aangetoond dat bezitters van zonnepanelen op zonnige dagen doorgaans slechts 30 procent van de door hen opgewekte energie gebruiken. De rest wordt teruggeleverd aan het net en dat levert steeds meer problemen op.

Zijderveld. beeld RD

Het opslaan van energie in accu’s wordt vaak aangeprezen als een voor de hand liggende oplossing. Als u besluit te gaan handelen met de door u opgeslagen energie –dus deze te verkopen op momenten dat de elektriciteitsprijs hoog is– kan dat financieel goed uitpakken.

Het probleem is echter dat de elektriciteitsprijs landelijk wordt vastgesteld. Als het voor u profijtelijk is om de accu te laden of te ontladen, kan dit voor uw wijk misschien het verkeerde moment zijn. Daardoor zou de netcongestie in uw buurt vergroot kunnen worden. Daarnaast is het zo dat als uw thuisaccu vol is en uw eigen energieproductie hoog, er alsnog veel wordt teruggeleverd.

Opslaan in warm water, bijvoorbeeld in een (warmtepomp)boiler, is een prima optie. Zeker als er in uw gezin regelmatig wordt gedoucht. Een tweede mogelijkheid is om een boiler te gebruiken om voorverwarmd water in de (af)wasmachine te gebruiken, dit wordt ”hot fill” genoemd. Het apparaat moet daar dan wel voor geschikt zijn.

Een derde mogelijkheid is om het water uit uw ‘warmteaccu’ te gebruiken voor uw cv-installatie. Solyx Energy levert een systeem dat het boilerwater verwarmt, rekening houdend met de hoeveelheid overtollige zonne-energie variërend van 100 tot 3000 watt.  Als er een wolk voor de zon schuift, wordt de hoeveelheid energie die naar de boiler gaat verminderd.

Een installateur plaatst een thuisaccu in een woning. beeld ANP, Sander Koning

Een andere oplossing is het HomeWizard systeem. Hiervoor is wel een slimme meter nodig en een smartphone, computer of tablet.  De WiFi P1 Meter is voorzien van een stekkertje dat aan de slimme meter wordt verbonden. Met de P1 Meter en slimme stekker (”energy socket”, die ook het verbruik meet) kunt u behalve de boiler ook de (vaat)wasmachine of wasdroger laten starten op momenten dat u meer zonne-energie produceert dan verbruikt. U kunt de drempelwaarde voor het terugleveren en de minimale inschakeltijd in minuten voor het apparaat zelf instellen.

Voorwaarde is wel dat uw apparaat het door u ingestelde programma niet vergeet. Dit omdat de energy socket uw witgoed, na de gewenste instelling –met een druk op de knop– elektrisch loskoppelt van het stopcontact, totdat het sein wordt gegeven dat het apparaat aan moet gaan.  Bosch, Siemens, NEFF en Gaggenau leveren apparaten die HomeWizard al ondersteunen, zonder dat u een energy socket nodig heeft.

Het HomeWizard systeem kan worden uitgebreid met meerdere energy sockets en andere producten, waaronder een thuisbatterij.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer