EconomieKwestie
Hoe zorg ik ervoor dat mijn omvormer niet afschakelt?

Op momenten met veel zon schakelt mijn omvormer regelmatig uit. Wat kan ik hiertegen doen?

Jan Zijderveld
beeld RD
beeld RD
Zijderveld. beeld RD

Naarmate meer mensen zonnepanelen hebben, wordt er ook steeds meer energie teruggeleverd aan het net. Hierdoor komt de netspanning in veel woonwijken op zonnige dagen geregeld boven 250 volt uit. De netspanning mag maximaal 10 procent afwijken van 230 volt, dus 253 volt is toegestaan.  Als u wilt weten wat het afschakelvoltage van uw opwekinstallatie is, kunt u dat met een app of op het display van uw omvormer zien.

Het afschakelen van de omvormer is een onbedoeld alarmsignaal dat aangeeft dat uw huishoudelijke apparaten gevaar lopen eerder stuk te gaan. Voor de meeste huishoudelijke apparaten wordt namelijk een werkspanning opgegeven van 220 tot 240 volt.

Een 10 procent hogere netspanning dan door de fabrikant aangegeven, kan de levensduur met meer dan 50 procent verminderen. Meestal is een kortstondig optredende hoge spanning geen probleem. Een ouderwets koffiezetapparaat met een ‘echte’ aan-uitschakelaar zal niet zo snel stuk gaan. Maar bij veel moderne huishoudelijke apparaten is de uitstand niet echt uit. Daardoor staat er nog steeds spanning op een deel van het apparaat; en dat dus 24 uur per dag.

Langdurige blootstelling aan een te hoge netspanning kan ervoor zorgen dat apparaten zelfs kort na de garantieperiode stukgaan. Ik raad u aan om, als u die niet heeft, een voltmeter aan te schaffen of te lenen; het liefst één die u zo in het stopcontact kunt steken.

Als u op verschillende tijden en op meerdere stopcontacten meet, kan het zijn dat u verschillende waarden meet. Dit heeft te maken met verliezen in de stroomleidingen en de vraag of het al dan niet zonnig is. Voordat u overgaat tot de aankoop van een nieuw elektrisch apparaat, is het sowieso van belang dat u controleert wat de maximale aansluitspanning van het apparaat is. Doorgaans is dat 240 volt.

De Kubie dient in de meterkast te worden geplaatst. beeld Kubie

Een oplossing van alle problemen met een hoge netspanning –ook als u geen zonnepanelen heeft– is de Kubie, die in de meterkast wordt geplaatst. Hiermee kan het voltage van uw huisinstallatie naar keuze met 2, 3, 5 of 7 procent worden verlaagd. Als de netspanning langdurig meer dan 250 volt is, kunt u deze terugbrengen naar 232 volt als u kiest voor de maximale verlaging. Naast het voorkomen van kostbare schade aan apparatuur heeft de lagere spanning door de Kubie ook als neveneffect dat de omvormer niet meer uitslaat en een aantal apparaten in huis minder elektriciteit verbruikt.

Op www.kubie.nl vindt u een handige besparingscalculator met terugverdientijd, waarbij de energiebesparing berekend wordt. Onderzoek door keuringsbureau TÜV heeft aangetoond dat dit kan oplopen tot 12,6 procent per jaar. Als iedere woning in Nederland een Kubie zou hebben, wordt per jaar een hoeveelheid minder CO2 uitgestoten, die vergelijkbaar is met 10 miljard autokilometers.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer