EconomieKwestie
Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?

Ik wil zonnepanelen aanschaffen, maar ik lees regelmatig dat die brandgevaarlijk kunnen zijn. Hoe zit dat precies?

Jan Zijderveld
In juni vorig jaar vatten zonnepanelen vlam in een woonwijk in Arnhem. beeld ANP, Persbureau Heitink
In juni vorig jaar vatten zonnepanelen vlam in een woonwijk in Arnhem. beeld ANP, Persbureau Heitink

Brand bij zonnepanelen ontstaat meestal als gevolg van slechte stekkerverbindingen, vooral wanneer er verschillende typen of merken door elkaar worden gebruikt. Als een stekkerverbinding niet in orde is, kan het contactoppervlak van de stekker erg heet worden en dat kan brand veroorzaken.

Zijderveld. beeld RD

Dit probleem is het grootst bij installaties waarbij de zonnepanelen zijn doorgelust. Dit heet een string. Stel dat één zonnepaneel 400 watt kan leveren en een string uit zeven panelen bestaat. Dan kan het vermogen in zo’n string oplopen tot 2800 watt, vergelijkbaar met de warmte die een strijkbout ontwikkelt. Zonnepanelen leveren gelijkstroom en zolang er sprake is van stroomlevering bij een slechte verbinding, kan door de hitte zelfs een vlamboog ontstaan zoals bij elektrisch lassen.

Bij wisselstroom daarentegen wordt de stroomlevering honderd keer per seconde kortstondig nul, waardoor de kans op brand veel kleiner is. Het risico van brand is het kleinst bij toepassing van micro-omvormers, die in de directe nabijheid van de panelen worden gemonteerd.

Elk paneel heeft een eigen ingang op de omvormer die wisselstroom maakt. Het risico op vlamboogvorming is daardoor vele malen kleiner. Dit komt met name doordat de verbindingen van de gelijkstroomkabels naar de omvormer kort zijn en de energietoevoer per aansluiting beperkt is tot het maximumvermogen van het zonnepaneel.  Mocht u kiezen voor een installatie met een stringomvormer, houd dan voldoende ruimte rond de omvormer vrij en let erop de warmte goed kan worden afgevoerd.

Brand kan ook ontstaan door vogelnesten onder uw zonnepanelen. De takken in het nestmateriaal kunnen de panelen zelfs beschadigen. Nestmateriaal kan brandbaar zijn en de ventilatie onder uw panelen beïnvloeden. Rondom uw panelen kunt u borstels of gaas laten plaatsen, waardoor vogels er geen nesten meer onder kunnen bouwen.

Bij nieuwbouw of renovatie wordt vaak gekozen voor een indaksysteem, waarbij de zonnepanelen niet op dakpannen liggen, maar deel uitmaken van de dakbedekking. De temperatuur van de panelen kan door slechte ventilatie hoog oplopen. Als er brand ontstaat, kan het voorkomen dat de brandweer de vuurhaard slecht kan bereiken. Het is dus van belang dat de dakisolatie niet brandgevaarlijk is en dat bij het ontwerp van het indaksysteem een goede luchtdoorstroming gewaarborgd is.

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het van belang dat u deze laat installeren door een bedrijf dat gecertificeerd is. Zo’n onderneming werkt met mensen die over de vereiste kennis beschikken om uw installatie aan te leggen en te onderhouden, bijvoorbeeld een InstallQ-erkend installateur. Mits goed aangelegd is de kans op brand bij zonnepanelen heel klein.

Mocht u een opstalverzekering hebben, dan raad ik u aan om eerst te informeren wat er in de polisvoorwaarden staat voordat u besluit zonnepanelen te nemen.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer