Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers
Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.
Besi was koploper in de AEX met een plus van 5,7 procent. De chiptoeleverancier zag de omzet en winst stijgen in het derde kwartaal en voldeed aan zijn eigen verwachtingen. Volgens topman Richard Blickman blijft het bedrijf profiteren van de sterke vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Unilever volgde met een koerswinst van bijna 3 procent. Het concern wist voor het vierde kwartaal op rij meer producten te verkopen, ondanks verdere prijsverhogingen. Topman Hein Schumacher merkte daarbij op dat het met de nieuwe strategie van Unilever „de goede kant op gaat”. Unilever handhaafde daarnaast de verwachtingen voor dit jaar.
De AEX eindigde met een winst van 0,7 procent op 895,90 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 893,76 punten. Op de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt werden winsten tot 0,3 procent geboekt.
Bij de kleinere fondsen verloor Pharming bijna 11 procent. Topman Sijmen de Vries vertrekt na zestien jaar bij het biotechbedrijf. Volgens De Vries staat Pharming er goed voor en is dit het juiste moment om plaats te maken voor een opvolger. Pharming zag de omzet in het derde kwartaal verder stijgen en ligt op koers om de groeidoelstelling voor dit jaar te halen.
De handel in Ebusco lag bij het slot op het Damrak nog stil, na een koersval van bijna 20 procent. De aandeelhouders van het bedrijf stemden donderdag in met de uitgifte van nieuwe aandelen, waarmee Ebusco 36 miljoen euro wil ophalen om de activiteiten voort te kunnen zetten. Ebusco zei eerder op de dag jaarlijks 30 miljoen euro te willen besparen door bijvoorbeeld de vestigingen in Deurne en Venray samen te voegen en banen te schrappen.
De euro was 1,0802 dollar waard, tegen 1,0780 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 70,27 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 74,46 dollar per vat.