Binnenland
VNG: betaalbaarheid energie verder uit beeld door kabinetsbeleid

De donderdag gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning (KEV) laat zien dat „met het huidige beleid van het kabinet, de klimaatdoelstellingen en vooral de betaalbaarheid van energie en warmte voor inwoners verder buiten beeld raken”. Zo reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

ANP

„Voor onze inwoners van Nederland zijn betaalbare en duurzame warmte- en energieoplossingen een van de basisbehoeften, net zoals wonen en een veilige leefomgeving. Vandaar dat de VNG en vooral gemeenten de afgelopen jaren met hun inwoners aan de slag zijn gegaan met deze opgave. Gemeenten willen verder met de uitvoering, maar zien dat de randvoorwaarden vanuit het Rijk, zoals financiële en juridische instrumenten, nog niet op orde zijn.”

In het rapport concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving dat het heel onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 gaat halen. Een belangrijke reden is het beleid van het kabinet-Schoof voor onder meer het autoverkeer en het uitrijden van mest. Verder is de uitvoering van bestaand beleid, zoals de bouw van windparken op zee, vertraagd. Ook zijn de energieprijzen gedaald. Dat leidt tot meer stoken en dus ook meer uitstoot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer