Boeing-werknemers vegen loonbod van tafel, stakingen gaan door
Een meerderheid van ruim 30.000 Boeing-medewerkers in de Verenigde Staten heeft tegen een nieuw loonbod gestemd. Daardoor gaan de stakingen bij Boeing-fabrieken in de regio Seattle de komende tijd door. Al weken ligt de productie in de fabrieken stil, omdat werknemers en Boeing het niet eens worden.
Vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) meldt dat 64 procent van de werknemers tegen het loonbod heeft gestemd. Volgens het aanbod van Boeing, dat dus nu van tafel is geschoven, zouden de werknemers 35 procent loonsverhoging tegemoetzien in een periode van vier jaar.
Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer, mede door de stakingen, het grootste kwartaalverlies heeft geleden sinds de coronacrisis. In het derde kwartaal kwam het verlies uit op 6,2 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro). In het tweede kwartaal draaide Boeing een verlies van 1,4 miljard dollar.
Eerder deze maand kondigde de nieuwe topman van het vliegtuigbedrijf, Kelly Ortberg, de slechte cijfers al aan. Toen werd ook bekend dat 17.000 banen bij Boeing geschrapt worden. Naast de stakingen hebben ook kostenoverschrijdingen bij tal van opdrachten bijgedragen aan de slechte cijfers.
Sinds begin dit jaar kampt Boeing met problemen rond de kwaliteit van vliegtuigen die het bouwt. Een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines verloor in januari een deurpaneel, waarna het een noodlanding moest maken. Daarna kwamen meer technische problemen bij Boeing-toestellen aan het licht. Ortberg zei eerder dat het bedrijf „nog een paar flinke hobbels” te overwinnen heeft voor het weer beter zal gaan.